“By nature, we humans shrink from anything that seems possibly painful or overtly difficult.”

— Robert Greene

Z željo po učenju in raziskovanju, lahko nekdo postane strokovnjak na področju novih znanj. Če pa te želje ni, pa se lahko tudi opeče.

Nekateri se učimo hitreje in osvojimo določene metode ali znanje hitreje. Spet drugi napredujemo s pomočjo pridobljenih izkušenj. Eni pa ponavljamo napake, znova in znova.

 

Ko se učimo nekaj novega, nas zadeva zanima toliko časa, dokler ne osvojimo osnov. Kmalu zatem, naši možgani preklopijo na avtopilota in se “polenijo”. S tem “varčujejo” z energijo in medtem ko je praksa lahko preprosta, pa namerna, ponavljajoča se praksa ni.

Z vztrajanjem postajamo boljši. Vzemimo za primer vožnjo z avtomobilom. Velika večina nas zna voziti, na začetku ko se učimo smo nervozni, sčasoma pa postanemo boljši in boljši. Zakaj? Ker smo s pomočjo inštruktorja namenoma “trenirali” vožnjo in si želeli postati boljši. Po opravljenem izpitu, pa lahko kljub letom in letom izkušenj napredek ostane skorajda neopažen.

 

Kje se torej skriva razlog za tak počasen napredek?

Razlogov je več. Prvič poleg sebe nimamo nekoga, ki nas nadzoruje in nam daje povratne informacije o tem kako vozimo. Po drugi strani, pa smo z našo vožnjo zadovoljni in za vsakodnevne potrebe ne rabimo biti boljši. Če bi torej želeli postati boljši vozniki, bi morali vsakodnevno ure in ure nameniti treningu vožnje in ne le ležerni vožnji v službo in nazaj.

V DNA imamo zapisano, da se želimo izogniti bolečini, ravno zato se veliko raje izognemo debati o naših odločitvah, kot tudi namernemu “piljenju” določenih veščin.  Ko dosežemo nek nivo znanja, le tega znova in znova uporabljamo, zato pa novih znanj in napredka ni. Vozimo namreč ure in ure, vendar vedno na enak način, na način katerega smo osvojili že leta nazaj.

 

Osnovna izobrazba pa ni tista, ki bi nas ločila od konkurence. Praktično vsakdo lahko osvoji nek začeten nivo znanja in za človeštvo je to nek socialni dokaz. Ravno zato radi kopiramo znanja drugih, no vsaj osnove nekih določenih veščin. Ravno zato, ker z lahkoto osvojimo osnove, pa se dostikrat precenjujemo pri naših sposobnostih. (Npr. imamo se za nadpovprečne voznike, kljub temu, da je vožnja čisto osnovna veščina in jo obvlada skoraj vsakdo.)

Zaustavitev pri iskanju znanja in napredka tukaj, je znak amaterstva. (Preberi VEČ o razlikah med amaterji in profesionalci)

Če torej želimo napredovati, moramo naša znanja namenoma piliti in prakticirati.

 

Za začetek se poskusite videti skozi oči drugih. To vam bo omogočilo, da prepoznate svoje šibke in močne točke. Le tako boste lahko napredovali.
Točno določite kdaj in koliko časa, boste nekaj časa namenili izboljšanju ene izmed vaših šibkih točk.

Tega večina posameznikov ne razume. Vendar, ko si osredotočen na neko znanje lahko zelo hitro postaneš še boljši v tem. Večinoma smo le delno osredotočeni (veliko odprtih zavihkov v brskalniku, ali smo  izklopili pralni stroj, moramo danes v trgovino….), zato se moramo za maksimalen izkoristek popolnoma prepustiti in osredotočiti na znanje ali veščino, ki jo želimo osvojiti.

Velikokrat pri učenju potrebujemo in nam lahko tudi zelo pomaga, povratne informacije. Največkrat jih pridobimo v obliki “coachinga” iz strani nekoga, ki to znanje že ima. Ko smo se učili voziti avto, so nam volan, plin in zavora dajali neke povratne informacije, inštruktor pa je bil tisti, ki nam je povedal ali smo vožnjo dobro ali slabo odvozili, ter kje se moramo še bolj potruditi, izboljšati.

Tu in tam je potrebno priti do roba zmožnosti. Na tak način se lahko pripravimo za situacije, ko ne gre vse po načrtih. Vožnja po snegu je lahko zahtevna, predvsem pa precej bolj nevarna. Če na praznem parkirišču izkusimo, kakšen je občutek, ko izgubimo nadzor nad vozilom, bomo najverjetneje lažje in hitreje reagirali, če se nam to zgodi na cesti.

Ponovitve, ponovitve, ponovitve, tako kot pri športu, rehabilitaciji itd. S ponovitvijo postanemo boljši in bolj vzdržljivi.

Seveda naš cilj ni tega početi z vsako novo veščino ali znanjem, ki ga spoznamo. Pomembno je, da izberemo tiste, ki so nam v veselje in s pomočjo katerih postanemo boljši in bolj konkurenčni v poslovnem in privatnem življenju. Ko jih prepoznamo, pa je čas da jih osvojimo.

 

Povzeto po: https://www.farnamstreetblog.com/2013/01/the-path-of-amateurs/