Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. No, vsaj tako so nas učili že v osnovni šoli.

Tudi večina populacije se zaveda, da naj bi bil zajtrk najpomembnejši obrok dneva (kar 93 % USA), a kljub temu le del zajtrk uživa redno (samo 44 % USA).

Nekatera podjetja že aktivno spodbujajo uživanje zajtrkov, razlogi se skrivajo v:

  • Zaposleni z neurejeno in nezdravo prehrano, imajo kar 66 % več možnosti, da tekom dneva njihova produktivnost upade.
  • v ZDA so med delodajalci ugotovili, da podjetja kjer se zaposleni prehranjujejo bolj nezdravo, na letni ravni prejmejo kar 21 % več zahtev po bolniških staležih.

 

Uravnotežena prehrana se začne z zdravim zajtrkom. Tako kot je dobra navada, da si zjutraj umijemo zobe, je pomembno da tudi zajtrk postane del naše jutranje rutine.

  • Pravilo #1: Zajtrkujte! Najtežje je delati takrat, ko smo brez energije. Prav tako študije kažejo, da posamezniki ki ne zajtrkujejo, dostikrat potem pojedo več nezdravih maščob in kalorij tekom dneva in so bolj nagnjeni k prekomerni teži. Izjeme seveda so, saj se vedno najde nekdo, ki mu uživanje zajtrka povzroča muke. Kljub temu je v večini primerov priporočljivo uživanje jutranjega obroka.
  • Pravilo #2: Skodelica kave ali čaja z rogljičkom NI PRIMEREN zajtrk. Nekaj energije boste že dobili, vendar se boste kmalu (takoj ko “popustita” sladkor in kofein) počutili izčrpane in lačne, ter boste v predalu iskali nekaj za pod zob.

Priporočljivo je, da se zjutraj izogibate živilom bogatim s sladkorjem, saj sladkor viša nivo glukoze v krvi in povzroča nihanja v počutju in energiji. Za zajtrk raje pojejte žitarice (brez dodanega sladkorja) s sveže narezanim sadjem in mandljevim ali kravjim mlekom. Še boljša izbira je, če obroku dodamo vir beljakovin npr.: arašidovo maslo, trdo kuhano jajce, sir, oreščki.

Mi za zajtrk velikokrat jemo ovsene kosmiče skuhane na mleku z narezanim svežim sadjem (breskev, jabolko, banana, borovnice …), včasih vmešana jajca s čebulo, porom, špinačo ali trdo kuhano jajce ter svež paradižnik. Takoj zjutraj je priporočljivo tudi popiti kozarec vode, saj ponoči izgubimo kar nekaj tekočine.

Kako lahko torej na delovnem mestu izboljšamo prehranjevalne navade:

  • V restavraciji v kateri največkrat jeste (zajtrk, malico, kosilo), izrazite željo po bolj zdravih alternativah, ali pa poiščite drugo restavracijo
  • Delodajalcu oz. če ste vi delodajalec, svojim zaposlenim ponudite na voljo sveže sadje (nekatera podjetja že imajo na voljo brezplačno sveže sadje, vsak dan).
  • Naredite izobraževanja na področju zdrave prehrane in gibanja (za izobraževanja se lahko obrnete tudi na nas, saj smo sodelovali pri projektu http://zdravaenergija.si/dogodki/ –> kontakt Rok Pirnat Živec, info@produktiven.si )
  • Enkrat tedensko imejte “Dan brezplačnega zajtrka”, pripravite zdrav zajtrk za zaposlene, in vse skupaj podkrepite še s predstavitvijo o pomembnosti zajtrka.

 

Uživanje uravnoteženega zajtrka vam lahko prinese veliko energije in mentalne jasnosti. Zagotovite si celodnevni fokus in produktivnost. Poleg tega, boste manj nagnjeni k boleznim ali prekomerni telesni teži. Morda pa si želite izgubiti nekaj kilogramov in je zdrav zajtrk ravno tisto kar potrebujete. Kot delodajalec pa boste z bolj zdravimi delavci naredili več in plačevali manj bolniškega staleža.