Kako se znebiti povprečnosti in se prebiti iz začaranega kroga?

Zakaj nekateri posamezniki, podjetja in ekipe ustvarjajo neverjetne rezultate medtem, ko drugi stagnirajo ali pa počasi tonejo v pozabo?

Razlog se skriva v pomanjkanju fokusa in koncentracije. Dandanes nas družba iz vseh strani “obmetava” z motilci (socialna omrežja, telefoni, računalniki, stresni pogoji dela, gneča na cesti …), koncentracija in pozornost pa sta tista pojma, ki na koncu igrata glavno vlogo pri naših uspehih, padcih, zadovoljstvu in nas konec koncev definira kot posameznika – KDO SPLOH SMO.

 

Kako porabljate svoj čas

Če takoj, ko vstanete najprej odgovorite na nekaj elektronske pošte in počnete stvari, ki so pomembne drugim (npr. vašim nadrejenim), s tem pa zanemarjate stvari, ki so pomembne vam, potem ste dan začeli povprečno. S tem ste si omejili svojo sposobnost stvaritve nečesa izrednega.

Z lahkoto se posvetimo veliko projektom, napišemo ogromno elektronske pošte in pomagamo drugim, ko nas prosijo za nasvet. S tem ustvarjamo občutek zaposlenosti, čutimo, da nas ljudje potrebujejo in, da smo nekaj naredili. Koliko delovnega časa pa smo dejansko posvetili ustvarjanju nam pomembnih trenutkov ali stvari?

 

Analizirajte porabljen čas

Stephen Covey je razvil tako imenovane “quadrants of busyness”, ki lepo predstavljajo naše probleme.

stephen covey, quadrant of busyness, produktiven.si, produktivnost, motivacija, porabljen čas, kako porabiti čas, analiza porabljenega časa

Večina nas ima občutek, da počnemo nekaj pomembnega ali nujnega. Ironija se skriva tem, da nekaj, kar je nujno, ne pomeni, da je hkrati tudi pomembno. Nujno je nekaj, kar moramo narediti, medtem, ko je pomembno tisto, kar da našem življenju pomen in s pomočjo katerega lahko pustimo svoj pečat.

Nekaj, kar je pomembno drugim, se pogostokrat zdi nujno vam.

Pomembnost je razlog št. 1, zakaj ljudje z strastjo do neke tematike ostanejo povprečni. Kadar imamo za nujna opravila omejen čas, nas to lahko še dodatno motivira in navdihne. Pomaga nam lahko pri določanju pomembnosti, ohranjanju koncentracije in fokusa. Ko enkrat nujno postane “standard”, v katerem vaša ekipa, podjetje deluje, takrat se znajdete v začaranem krogu povprečnežev in povprečnega dela.

Povprečnost, odpovedovanje in kontinuirano pomanjkanje samozavesti, so tisti faktorji, ki uničujejo strast do dela, ustvarjajo povprečneže in (pri)silijo posameznika k zamenjavi službe.

 

Česa se najbolj veselite?

Najverjetneje gre za nekaj, za kar porabite malo časa. Vsi imamo obveznosti, plačati je potrebno položnice, skočiti do trgovine itd.

Doseganje 100% fokusa na določenem opravilu je težko dosegljivo in ni zaželeno, saj s tem omejite svojo fleksibilnost in zmanjšate prostor za izboljšave.

Raziskave kažejo, da ljudje, ki najdejo način, kako opravljati več stvari, ki jih veselijo, kjer lahko doprinesejo in rastejo, sčasoma uspejo.

To smo slišali že večkrat, vendar nihče ne omenja, kaj je potrebno žrtvovati, da dosežemo naše cilje.

 

Osredotočite se

Biti osredotočen ni lahko. Nekje v sredini osredotočenosti se skriva tudi naša sposobnost, da rečemo NE. Šele takrat ko se naučimo reči ne, lahko premagamo občutek nujnosti in se povežemo z vrednotami, ki nam veliko ali več pomenijo. In ravno to je tisto, kar potrebujemo, da se izkopljemo iz kroga povprečnosti.

recite ne, začaran krog povrpečnosti, produktiven.si, povprečnež, povprečnosti

 

Ko stojite na parkirišču in ne najdete svojega avta najprej pomislite: kakšne barve je? Rdeče? Takrat vaši možgani zaznavajo le še rdeča vozila na parkirišču. Temu pojmu pravimo selektivna pozornost. Konec koncev ne gre za iskanje vašega vozila, ampak za izkoristek vašega časa, saj tako najdete avtomobil, kar se da hitro. Če vsem opravilom namenjate enako pozornost, se ponovno znajdete v krogu povprečnosti.

 

Še naprej odklanjajte

Uspešno odklanjate moteče faktorje in dejavnosti, osvojili ste selektivno pozornost. Kaj pa sedaj?

Z uspehom, malim ali velikim, pride tudi obdobje, kjer je težje in težje ostati osredotočen. Osredotočenost potrebuje vsakodnevno nego. Osredotočiti se moramo na to, da ostanemo osredotočeni. Le tako bomo v tem hitrem življenjskem tempu uspeli zunaj kroga povprečnosti.

 

Kako torej naprej?

Če mislimo, da se lahko izognemo povprečnim opravilom, se motimo. Naša sposobnost doseganja izrednih dosežkov hkrati temelji tudi na opravljanju povprečnih opravil sproti. Najpomembneje je, da si zagotovimo okolje in orodja, pomembna za doseganje naših ciljev.

Za začetek je najpomembneje, da se naučimo selekcionirati nujne in pomembne stvari, ter ostajamo osredotočeni na nam pomembne, s pomočjo katerih bomo imeli nase in na našo okolico največji vpliv.

 

 

VIRI:

https://medium.com/swlh/the-vicious-circle-of-mediocre-work-c15e98a30798

https://appliedpsychologydegree.usc.edu/resources/articles/how-liking-your-job-will-help-you-succeed/

 

PREBERITE ŠE:

Omega 3 maščobe, fokus in spomin

Vam primanjkujeta odločnost in samozavest?