Vsi poznamo vpliv kave na produktivnost.

“I like coffee because it gives me the illusion that I might be awake.” Lewis Black

Tako zaposleni kot vodilni v podjetjih, posegajo po kavi v trenutkih, ko jim primanjkuje energije. Nekateri kofein zaužijejo raje v obliki gaziranih energijskih pijač, večini pa prija okus skodelice tople kave.

Kofein pozitivno vpliva na sposobnost koncentracije, ter kvaliteto in hitrost izvedbe nalog. Problematika kofeina se skriva v odvisnosti, kot tudi v dejstvu, da kofein lahko “pomaga” pri pridobivanju neželene teže in razvoju debelosti.

Zadnje čase je zelo popularna tudi “bulletproof” kava, ki pozitivno vpliva na prehranjevalne navade, poleg tega pa naj bi imela tudi antioksidativni potencial.

Je torej kava primerno poživilo za vse?

 

1. Vpliva na mentalne sposobnosti in sposobnost koncentracije

 

Kofein v presnovi zasede receptorje za adenozin, ter tako prepreči njegovo vezavo. Adenozin je namreč spojina, ki povzroča občutek utrujenosti.

V manjših odmerkih kofein pozitivno vpliva na mentalne sposobnosti ter koncentracijo, vendar se učinki od posameznika do posameznika razlikujejo. Odziv telesa je pogojen predvsem z vašo telesno sestavo, starostjo, kvaliteto spanca in seveda količino zaužite pijače, ki kofein vsebuje. Prav tako s časom telo na kofein razvije toleranco.

Poleg naštetega, lahko občutite več energije, imate izboljšan spomin ter kognitivne funkcije, vendar lahko posledice občutite kasneje, tekom dneva.

 

2. Vpliva lahko na kvaliteto spanca

 

Če kofein uživate v zmernih količinah, to ne bi smelo vplivati na vaš spanec. V primeru, ko pa presegate priporočene odmerke, pa se zgodi, da težko zaspite. To lahko povzroči kronično pomanjkanje spanja, kar vodi v pomanjkanje energije ter nižjo produktivnost. Pride lahko tudi do pregorelosti (preberite VEČ o pregorelosti)

Drugi simptomi prevelikih odmerkov kofeina se kažejo kot, tresavica (rok), razdražen želodec, neenakomeren srčni utrip.

Marsikateri podjetnik še vedno zagovarja mentaliteto “delaj delaj delaj”, vendar zdravstvene raziskave kažejo, da je spanje, predvsem zadostna količina spanja, zelo pomembna za normalno funkcijo telesa.

Vse odločitve so vaše, vendar je pomembno vedeti, da preveliki odmerki kofeina negativno vplivajo na vaše spanje in sposobnost telesa, da se spočije.

 

3. Vpliva na moč volje

 

Medtem ko čez dan sprejemate pomembne odločitve, počasi porabljate svojo “moč volje”. Steve Jobs je ravno zaradi ohranjanje te “moči”, vsak dan nosil isto obleko, tako si je že navsezgodaj zjutraj prihranil nepotrebne odločitve, ter več energije privarčeval za pomembnejše odločitve v dnevu.

Ko vas čaka naporen dan, vam lahko skodelica kave pred pomembnimi odločitvami, pomaga ostati trdni in izbrati boljše odločitve.

 

4. Pitje kave ob neprimernih urah, vodi v povišan krvni tlak in nivo adrenalina v krvi

 

Podjetniki se vsakodnevno soočate z izzivi in problemi. Utrujenost lahko vodi v zlorabo pitja pijač z visoko vsebnostjo kofeina. Kadar smo najbolj utrujeni, takrat je najbolj NEPRIMEREN čas za pitje kave. Poleg povišanega pritiska, se boste, ko kofein popusti, počutili samo še za v “smeti”.

 

5. Vpliva lahko na hitrost učenja

 

Posamezniki spoznavajo in pridobivajo nova znanja vsakodnevno. Nekateri so osvojili različne metode kako si hitreje in bolje zapomniti določene stvari.

Študije kažejo, da že 200 mg kofeina lahko pomaga pri identifikaciji in pomnjenju določenih fraz in besed. Skodelica kave ali dve, lahko pomenita razliko med popolno pozornostjo in distrakcijami.

 

Pomembno je, da se zavedate pozitivnih in negativnih učinkov kofeina. Zmerne količine v kombinaciji z rednimi in zadostnimi količinami spanja so lahko koristne. Prekomerna uporaba, pa lahko vodi v nastanek novih problemov, kot npr. težave z zdravjem. Ostanite zdravi!