Shawn Anchor, psiholog iz Harvarda pravi, da sreča in uspeh delujeta ravno obratno, kot so nas v šoli učili.

“You don’t get happy by achieving success, you achieve success by getting happy.”  -Shawn Anchor

Z gotovostjo lahko torej trdimo, da je občutek sreče tisti, ki navdihuje našo produktivnost, le-ta pa potem vodi do uspeha.

 

Hormoni sreče

Za dejstvo da občutek sreče, poimenujmo ga kar “sreča”, vpliva na našo produktivnost, ni potrebno veliko razlage. Gre za posledico zmesi  izločkov naših možganov in hipofize (žleza). Poglejmo, kateri hormoni se sproščajo, kadar smo srečni, ter kako vplivajo na naše možgane.

  • Serotonin dostikrat poimenujemo kar hormon sreče. Vpliva namreč na počutje in preprečuje depresijo. V možganih se, kadar smo srečni, sprošča serotonin in takrat pridobimo tisti občutek samozavesti in uspeha. Če smo na delovnem mestu srečni, se serotonin ves čas sprošča, zato smo ves čas samozavestni in posledično bolj produktivni. Pomislite, koliko naredite v službi, kadar ste depresivni in se slabo počutite?

20 minut nastavljanja soncu lahko sproži izločanje serotonina, ravno zato se na soncu dobro počutimo. Poleg tega pa na soncu stimuliramo še proizvodnjo Vitamina D, ki je za nas esencialnega pomena. Več o Vitaminu D in njegovem vplivu na produktivnost, pa lahko preberete TUKAJ.

  • Dopamin. Študije nizkega nivoja dopamina kažejo, da takrat dvomimo o svojih odločitvah, težje se nad kakšno stvarjo navdušimo, precej bolj pa smo nagnjeni tudi k odlašanju. Kadar so nivoji dopamina normalni, takrat smo bolj pozorni na svoje okolje in se lažje osredotočimo na določeno dejavnost, lažje dosežemo zadane cilje in smo zato bolj produktivni.

Z beljakovinami bogat način prehranjevanja, telesu omogoča izločanje zadostnih količin dopamina.

  • Endorfini so hormoni, zadolženi za instinktivne reakcije telesa. Na splošno jih povezujemo z občutkom “zadetosti”. Zmanjšujejo občutek anksioznosti, kadar se sproščajo veliko, je telo pripravljeno za izzive. Pomagajo pri ohranjanju možganske dejavnosti, kadar je telo pod stresom. Ko se soočamo z novimi izzivi, nam v stresnih situacijah pomagajo razmišljati in ohranjati fokus.

Endorfini se najbolj intenzivno izločajo med fizično aktivnostjo. Smeh oz. smejanje, ravno tako pripomore k večjemu izločanju endorfinov.

Hormoni sreče so torej tisti, ki omogočajo možganom in telesu, da ostane bolj osredotočeno in se uspešno kosa s prihajajočimi izzivi. Dobro počutje in občutek sreče na delovnem mestu, torej dokazano vpliva na nivo produktivnosti med zaposlenimi!

Kako lahko torej sami zvišamo občutek sreče in posledično dvignemo nivo produktivnosti na delovnem mestu?

  • Pomislite na vse dobre stvari, ki ste jih naredili, saj lahko obujanje spominov in občutkov iz preteklosti sproži izločanje serotonina.
  • Postavite si kratkoročne cilje in se nagradite, ko jih dosežete. Občutek ob dosežkih povečuje sproščanje dopamina. Če dan razdelite na manjše naloge in se po končanju vsake naloge malce nagradite, boste s tem zagotovili dobro počutje in lažje ostali osredotočeni. (Preberite več o doseganju ciljev TUKAJ)
  • Meditirajte in skrbite za svojo pozornost. Meditacija je dober način boja proti stresu. Že samo nekaj minut kontroliranega dihanja, lahko pripomore k boljšemu počutju. Poskusite v svoj dan vpeljati nekaj dihalnih vaj in sprostitvenih tehnik, da dosežete boljše počutje.

 

Objem soseda, prijatelja, kosilo, bogato z beljakovinami, obujanje spominov na rojstvo vašega otroka, vse to lahko vpliva na vaše trenutno počutje, ter nivo produktivnosti, ki lahko traja skozi cel dan.

 

Celotno predstavitev “The Happy secret to better work” si lahko ogledate na spodnji povezavi.

 

VIRI:

Video The happy secret to better work

https://www.linkedin.com/pulse/happiness-hormones-productivity-vartika-kashyap/