Ste kdaj opazili da vam primanjkuje odločnosti?

  • Postavljeni pred več odločitev in ne veste katero izbrati, na koncu pa ne izberete nobene in ste zaradi tega manj produktivni?
  • Imate željo in znanje za zagon novih projektov, vendar jih redkokdaj končate, saj prehitro začenjate z novimi?
  • Kadar imate veliko odgovornost, velikokrat dvomite v smiselnost vaših odločitev in se počutite krive za vsakršno malenkost?

Vse to so simptomi, ki kažejo da sta samozavest in odločnost v primanjkljaju. Ne uspete postaviti prioritet, zato vam znova in znova zmanjkuje časa. Kadar niste dovolj odločni, sčasoma porabljate še več časa in energije.

 

Kaj lahko za izboljšanje naredimo takoj?

  • Zapišite si vse trenutne projekte pri katerih sodelujete, ter vse cilje in želje, ki jih imate za prihodnost.
  • Izberite enega izmed projektov, ciljev ali želja in si zapišite eno stvar, ki jo lahko naredite SEDAJ in bo vplivala na napredek prej omenjenega cilja, želje ali projekta.

 

Na tak način se boste izkopali iz mrtve točke in začeli razmišljati, kaj vse lahko naredite. Iz napak se največ naučimo in ravno s pomočjo teh izkušenj pridobimo na samozavesti in odločnosti, pomembni za doseganje ciljev.

 

Kako samozavestni ste?

Kadar nam samozavesti primanjkuje se velikokrat sprašujemo ali bi lahko svoj čas porabili drugače, bolje. Ravno zaradi tega, potem preveč časa porabimo za nepotrebno razmišljanje, izgubimo jasen cilj in fokus (več o fokusu preberite tukaj)

Američani so to poimenovali “Analysis Paralysis“, v prevodu bi to pomenilo analizna paraliza. Gre za stanje v katerem se znajdemo, kadar pred neko odločitvijo želimo več in več informacij. Zbiramo mnenja, sestankujemo, a nikoli ne bomo uspeli zbrati VSEH informacij.

Na eni točki je potrebno storiti korak naprej. In ravno v tem se razlikujejo tisti, ki življenja samo živijo in tisti, ki so vajeti vzeli v svoje roke in življenje vodijo tja, kamor si želijo:

  • živeti: planirati, urejati, strukturirati in organizirati;
  • voditi: izbirati, odločati in slediti svojim odločitvam.

Pomanjkanje samozavesti si predstavljajte kot upornika, iz katerega se sčasoma lahko razvije strah, dvom, nadvlada … prav tako naredimo manj in več časa porabimo za “aktivnosti”, kjer odločanje nima pomembne vloge.

 

Več odločitev kot boste sprejeli, več kot boste naredili, bolj samozavestni boste postali.

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

Povzeto po: Mike Vardy, Focus Email Mini-Series