V ponedeljek začnem!

Zakaj pa ne bi začeli kar takoj? Še ta isti trenutek spustimo vilice iz rok, odložimo kozarec s pijačo in začnemo.

Začnemo z bolj premišljenim načinom prehranjevanja, da nam po novem letu ne bo potrebno menjati garderobe in poslušati pridigo osebnega trenerja ali zdravnika.

 

1.

Ko se odpravljate nekam na obisk, namesto čokolade, piškotov ali bombonov, s seboj prinesite doma narejeno sladico.  Sestavine doma pripravljenih živil so nam znana, natanko vemo koliko sladkorja in katero moko bomo uporabili. Eksperimentiramo lahko s kokosovo maščobo, raznimi oreščki ali pa morda orehovo moko. Navadni sladkor nadomestimo s kokosovim sladkorjem, javorjevim sirupom, medom, stevio ali eritritolom, slednja veljata predvsem če se držimo kakšnega trenutno zelo popularnega LCHF (low carb, high fat – nizka vsebnost ogljikovih hidratov, visoka vsebnost maščob) načina prehranjevanja.

Vedno pojejmo juho, če pa imamo na izbiro kremno ali govejo/kokošjo, raje izberite slednjo. Krožnik zaužite juhe ne vsebuje pretirane količine kalorij, tekočina pa poskrbi, da bo naš želodec pred glavno jedjo že prijetno napolnjen.

Sedite čim dalj stran od prigrizkov. Če jih imate namreč preveč na dosegu roke, obstaja večja verjetnost, da boste pogosteje posegali po njih.

Osredotočite se na hrano katero jeste. Raziskave kažejo, da opravljanje več stvari hkrati velikokrat vodi v slabši fokus in nižjo produktivnost. Če se boste med obrokom posvetili okusu, strukturi, obstaja manj verjetnosti, da boste podzavestno zaužili kalorično bogata živila.

Pijte veliko tekočine. Večina popite tekočine naj bo voda!

 

2.

S praznim želodcem ne obiskujte trgovin. Med nakupovanjem poskrbite:

  • da ne boste dvajsetkrat šli mimo stojnice s potico;
  • za kosilo izberite restavracijo, ki nudi veliko zdrave izbire;
  • izogibajte se verigam s hitro prehrano.
Ali ste vedeli, da verige s hitro prehrano velikokrat kot glavno barvo uporabljajo rdečo. Raziskave so pokazale, da ima rdeča barva močan vpliv na sam apetit, zato je veliko restavracij v svoj dekor dodalo opremo ali dodatke rdeče barve.

Imejte nadzor nad svojo težo in prehrano:

  • Stehtajte se 1x ali 2x tedensko. Priporočljivo je, da se tehtate med tednom in ob točno določenih dnevih zaradi boljših in natančnejših tehtanj. Tehtajte se na prazen želodec, navsezgodaj zjutraj.
  • Oblecite svoje najljubše hlače in tako preverite ali so vam še vedno prav.

Preden se kam odpravite, nekaj pojejte. Redno uživajte zajtrk, dokazano je namreč, da imajo tisti, ki jedo zajtrk, manj težav s prenajedanjem.

Poskrbite, da vaš krožnik vsebuje veliko sveže zelenjave, pusto meso in stročnice. Tako boste lahko pojedli več, brez skrbi, da ste zaužili nepotrebne kalorije, ki se skrivajo v kremnih juhah, smetanovih omakah in mastnih prelivih.

Žvečite žvečilni gumi. Po obroku uporabite žvečilni gumi, saj raziskave kažejo, da sprememba okusa in občutek žvečenja po obroku, daje občutek sitosti.

 

3.

Na delovnem mestu in doma imejte pri roki raje zdrave prigrizke. Če se sladkarije ali prigrizki skrivajo na težje dostopnih mestih ali v posodah, ki niso prozorne, je kar 70% manj verjetnosti, da bomo posegli po njih.

Preden posežete po nezdravi hrani, naredite nekaj korakov po pisarni, morda kakšen počep in pojejte kos sadja. O gibanju na delovnem mestu lahko več preberete TUKAJ.

 

4.

Nadzirajte velikosti porcij:

  • Uporabite manjše krožnike
  • Uporabite manjše kozarce

Okolje imejte pod nadzorom. Sedite poleg nekoga, ki se prehranjuje zdravo in pred začetkom izberite živila, ki jih nameravate pojesti, ter drugo porcijo, “repete” vljudno zavrnite.

 

5.

Ne pozabite na rekreacijo:

  • Poskrbite za čim več pasivnega gibanja (sprehod do trgovine, peš v službo in nazaj itd.).
  • Veliko dela lahko opravljate stoje (za začetek vstanite in članek do konca preberite stoje).
  • Izogibanje hrani, ni nadomestilo za zdravo količino dnevnega ali tedenskega gibanja (tek, obisk telovadnice, fitnesa…)

 

6.

Pregrehe si določite vnaprej. Če boste že vnaprej odločeni, da si boste na božič ali v petek privoščili malo več, boste do takrat lažje zdržali brez pregreh.

Namesto, da uživate neke brezvezne sladkarije, raje zaužijte tisto odlično domačo potico, katere nimate na voljo vsak dan ali pa morda kakšno drugo pecivo značilno za to praznično obdobje.

 

 

Preberite še:

Zajtrk in njegov vpliv na zdravje in produktivnost

H2O, tekočina življenja