Večina izmed nas uživa v sončnih žarkih, ne zavedamo pa se, da je za normalno delovanje človeškega organizma, sončna svetloba praktično nujno potrebna.

Pomanjkanje vitamina D je po statističnih podatkih za Evropo (iz leta 2012) prisotno pri kar 70 % prebivalstva, vsaj v nekem določenem obdobju leta, predvsem v zimskem času.

Že 15 – 30 minutna izpostavljenost (obraz in roke), 3 x tedensko, zagotavlja minimalno količino vitamina D potrebnega. Zdaj zagotovo razmišljate, da saj vi ste pa več kot 15 min dnevno izpostavljeni soncu … Težava nastane v daljših obdobjih deževja ter zaradi našega življenjskega stila, zaradi katerega preživljamo več in več časa, za računalniki in v pisarnah.

Pomanjkanje vitamina D negativno vpliva na imunski sistem, utrujenost, osteoporozo… najbolj pomembna pa je povezava s počutjem. Nizke vrednosti vitamina D so povezane z depresijo in anksioznostjo. V študiji, narejeni med starejšo populacijo, so ugotovili, da je večina z nizkimi vrednostmi vitamina D, trpela za depresijo, prav tako pa so se tudi na kognitivnostnem testu izkazali zelo slabo. Če smo depresivni in imamo težave s kognitivnimi funkcijami, težko ostanemo srečni in zadovoljni. Sreča in dobro počutje pa sta gonilni sili produktivnosti.

Pomislite, kako ste se nazadnje počutili, ko ste stopili skozi vrata in vas je obsijalo sonce? Odlično, kajne?

Torej, boljše počutje, sreča, zdrav imunski sistem, dovolj energije… seveda ste lahko potem bolj produktivni.

Ko pa »zmanjka« sonca, si pa lahko pomagate z drugimi viri vitamina D;

  1. Gobe (predvsem Shitake, ki izvirajo iz vzhodne Azije)
  2. Divji losos, tuna ter jajčni rumenjaki (proste reje)
  3. V obliki prehranskih dodatkov

Kot vidite, so viri vitamina D živalski, zato morajo tisti, ki ne uživajo živali ali njihovih produktov, še več pozornosti nameniti pravilni prehrani oz. dopolnjevanju prehrane z vitaminom D.

 


 

VIRI:

  • Faustino R. Pérez-López, Marc Brincat, C. Tamer Erel, Florence Tremollieres, Marco Gambacciani, Irene Lambrinoudaki, Mette H. Moen, Karin Schenck-Gustafsson, Svetlana Vujovic, Serge Rozenberg, Margaret Rees. Vitamin D and postmenopausal health. Maturitas, 2012
  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  • https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=152607