Prekomerno sedenje nas ubija.

Ta stavek smo slišali že večkrat, vendar ga vsi jemljemo malo z rezervo. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da sedenje ne podaljšuje našega življenjskega cikla. Sedenje namreč povezujemo z vrsto bolezni, kot npr.; kardiovaskularna obolenja, diabetes tipa 2 in celo rakom.

“Pa saj vendar 3x tedensko obiskujem fitnes, torej se gibljem in sem zdrav!”

Redna rekreacija je super, vendar pa ne pomeni, da lahko zato ker 3x na teden obiščemo fitnes, cele dneve preživimo za pisalno mizo. Leta 2014 so z obsežno študijo ugotovili, da je redno gibanje večkrat dnevno pomenilo več, kot pa 1 urna rekreacija v fitnesu. Približno tako kot redno vsakodnevno učenje 1 teden prinese boljše rezultate, kot pa učenje celo zadnjo noč pred izpitom.

 

Kako določimo potrebno količino gibanja?

Želje, zmožnosti in priporočilo so različna, vendar pa lahko v kombinaciji z načinom dela po Pomodoro tehniki (o tem smo že pisali TUKAJ) –> 25 minut dela in 5 minut počitka, tistih nekaj minut izkoristimo za osvežitev v obliki gibanja (sprehod po pisarni, ali v sosednje nadstropje, nekaj počepov, morda skok na svež zrak). Študija je dokazala, da redno gibanje vpliva na nižji krvni sladkor in nivo inzulina, v kombinaciji z 30 minutnim sprehodom 1x dnevno, pa so dosegli tudi znižanje nivoja lipidov v krvi. Torej, vsakih 25 minut, skočite na WC ali po kozarec vode (s tem poskrbite tudi za hidracijo, ki je v teh vročih dneh izrednega pomena! PREBERI VEČ O VODI).

 

Kako maksimalno izkoristiti premor

 

sedenje, tihi ubijalec, gibanje, razgibavanje, raztezanje na delovnem mestu

Naredite nekaj enostavnih vaj in se na koncu raztegnite. Dvignite roke nad glavo, nagnite svoje telo desno in levo, naredite predklon. Nato se zazrite še skozi okno, da malo spočijete svoje oči. Pri raztegovanju bodite kreativni.

Lahko izkoristite tudi pisarniško opremo in naredite kakšne počep ali vzpon na stol.

 

sprehodite se, zdravje, sedenje tihi ubijalec, sedenje

Sprehodite se. Hoja vključi celotno telo, poleg tega pa vam ni potrebno skrbeti, da bi vas kdo postrani gledal. Lahko se tudi za kakšen sestanek dogovorite kje zunaj in se na sestanek sprehodite, ali pa morda kar sestanek naredite med samim sprehodom. Sprejmite telefonske klice stoje.

 

menjajte položaj med sedenjem, menjava položaja, sedenje

Med delom menjajte položaj. Vsake toliko globoko zadihajte, prestavite stol in se poskušajte namestiti malenkost drugače. Če imate težave s položajem, lahko klasičen stol zamenjate z žogo, ki od vas zahteva več aktivnega sedenja in vam ne dovoljuje da se na njej čisto sprostite. Vendar pozor! Ob uporabi žoge je še veliko bolj pomembno, da se večkrat premestimo in vstanemo.

 

Če vaši sodelavci ne odobravajo gibanja in razgibavanja

Morda si kdo takoj ko omenimo razgibavanje in gibanje na delovnem mestu, predstavlja sobo  polno opreme, raznih penastih valjev, blazin in kakšen trampolin. Sodelavec ki sedi nasproti vas, morda ne odobrava vaših počepov, medtem ko on sprejema pomembne klice. Ali pa ste vi cel dan v obleki in nimate možnosti sploh izvajati raznih zahtevnejših gibov.

Telefonirajte med hojo. Izkoristite telefonske klice za sprehod gor in dol po pisarni ali podjetju.

Namesto telefona izberite pogovor v živo. Sprehodite se do sodelavca ali sosednje pisarne, vendar bodite pazljivi, s takšnim načinom komunikacije (če je seveda neprimerno in preveč pogosto) lahko motite delovne procese in znižate produktivnost sogovornika.

Popijte veliko vode. Večkrat pojdite do avtomata ali pipe in si natočite kozarec sveže, hladne vode.

V službo pojdite z avtobusom, in v pisarno po stopnicah. Če boste do svoje pisarne v tretjem nadstropju vsak dan prišli in odšli po stopnicah, boste zase naredili ogromno.

Pojdite na kosilo kar peš. Za kosilo izberite lokacijo, ki je od vas oddaljena vsaj nekaj 100 m.

 

Seveda so omejitve tako v pisarnah zaradi sodelavcev, kot tudi zaradi določil glede oblačenja. Če vam je nerodno lahko najprej začnete z razgibavanjem zapestij in gležnjev, pa potem postopoma preidete še na ostale dele telesa.  Bodite kreativni in poiščite nekaj vaj ki vam ustrezajo in so hkrati primerno tudi za vaše delovno mesto. Že po nekaj tednih rednega razgibavanja boste sigurno občutili razliko!

sedenje, tihi ubijalec, raztezanje, naše telo

Povzeto po: http://lifehacker.com/what-to-do-throughout-the-day-to-keep-sitting-from-kil-1796642658