Sistem se nam je podrl, zmanjkuje nam časa, mi pa še vedno nismo uspeli narediti vsega kar smo si zadali. Nenadoma smo postavljeni pred dejstvo, da bo potrebno katero izmed načrtovanih dejavnosti spustiti zato, da bomo lahko tiste bolj nujne opravili.

Ko smo postavljeni v takšno situacijo, s pomočjo 3 načel uspešno premagujemo pritisk:

 

1. Spanje

Izjeme vedno obstajajo, vendar je spanje zadnja stvar, katero sem pripravljen žrtvovati. Vsaj 7 ur spanja je tisti normativ, katerega vedno poskušam doseči, saj lahko le tako ohranjamo nivo koncentracije in produktivnosti naslednji dan. Če smo zaradi svojih obveznosti nenaspani in potem zaradi nejevolje in utrujenosti delo prenašamo na ostale, ali pa v ekipo vnašamo negativno energijo, s tem znižujemo produktivnost celotnega tima, in tega si dandanes ne moremo privoščiti. Če pa slučajno že pride do takšne situacije, poskusim tisti dan preživeti čim bolj v samoti. Najraje bi se kar zaprl v pisarno in počakal, da mine. Kadar vem, da bo zame spanje kratko oz. krajše, kot smo ga navajeni, velikokrat posežem po prehranskih dodatkih kot npr. cink v kombinaciji z magnezijem, ter Omega 3 maščobam (ribje olje), ki dokazano vplivajo na bolj trden spanec. Tako iz tistih nekaj ur spanja iztisnemo kar se da veliko.

2. Tekočina in hrana

S praznim želodcem težko razmišljamo, zato se pogosto zalotimo, da nam misli uhajajo k hrani ter prigrizkom. Včasih bi najraje bi zavili v kuhinjo, iz predala vzel kakšen čips in zadovoljil potrebo po hrani. Na žalost večino dela opravljamo za računalnikom,  tipkanje z umazanimi in mastnimi prsti pa postane nadvse nadležno. Če smo pa preveč siti, pa spet razmišljamo samo o temu kako bi se ulegli na kavč in malo zadremali. Vedno poskrbim za uravnotežene obroke, da se tako izognem neželenim občutkom zaspanosti ter umazanim rokam. Potrebno si je vzeti tistih nekaj minut in obrok pojesti v miru, namesto za računalnikom. S tem se strinjajo tudi strokovnjaki, ki pravijo da bi morali vse obroke oz. hrano temeljito in v miru prežvečiti. Nikoli pa ne smemo pozabiti na zadostno količino popite tekočine. Najbolj priporočljivo je piti vodo, saj s tem poskrbimo za “svež” um ter zdravo telo (Več o tem si lahko preberete v članku H2O, tekočina življenja). Vsake toliko pa si po potrebi privoščim tudi kakšno kavo, saj včasih potrebujemo tisti pospešek, katerega nam lahko da le skodelica vroče kave. S pitjem zadostne količine vode pa poskrbimo tudi, da bo naslednji dan lažji, ter preprečimo razvoj glavobola iz kombinacije stresa in dehidracije.

3. Premori

Brez krajših premorov enostavno ne gre. Sposobnost koncentracije pri meni, je kljub želji po izboljšavi, še vedno relativno kratka, zato sem prisiljen vsakih 20 minut narediti krajši premor. To morda ni tako napačno, saj tudi “Pomodoro Technique” narekuje sistem dela, kjer 20 min aktivno delamo eno stvar, nato pa si privoščimo krajši premor. Ponavadi malo prevetrim možgane s kratkim “sprehodom” na teraso, WC in pa v kuhinjo, vmes pa po potrebi na hitro odprem še Facebook ter elektronsko pošto. S tem poskrbim za tistih nekaj minut počitka, ki ga moji možgani potrebujejo, preden sem sposoben nadaljevati z delom brez distrakcij.

 

Poleg vsega zgoraj naštetega, je priporočljivo imeti še prostor, kamor se lahko umaknemo. Seveda to pogosto zahteva razumevajoče člane družine, sicer pa, saj niso vsi dnevi tako stresni, kajne?