Marsikdo si zvečer privošči mrzlo pivo, kozarec vina ali kakšno drugo alkoholno pijačo. Mišljenje, da nam bo kozarec alkoholne pijače pred spanjem, pomagal bolje in bolj trdno spati, pa ne bi moglo biti dalje od resnice.

Raziskave so pokazale, da nam kozarec alkohola resda pomaga hitreje in lažje zaspati, vendar pa zniža kakovost spanca. Ko se učinek alkohola izniči, ne spimo več trdno in se posledično večkrat zbudimo, zaradi tega smo naslednji dan tudi bolj utrujeni.

Študija je bila narejena na najbolj »natreniranih« pivcih – študentih, ki so jim servirali med 1 – 6 meric alkoholnih pijač pred spanjem. Rezultati? Večina sodelujočih je hitro zaspala, vendar pa so se v drugi polovici noči večkrat zbudili oz. spali zelo nemirno.

 

Alkohol nam torej znižuje kakovost spanca, kar posledično vpliva na našo produktivnost naslednji dan. Kaj torej lahko storimo v primeru, ko je večerna pijača del naše rutine?

  • Zamenjajte pijačo. Najtežje je spremeniti naše navade, zato je veliko lažje nadomestiti pijačo. Poskusite z večernim čajem (zeliščnim, pomirjujočim) ali pa s koščkom temne čokolade.
  • Popijte večerno pijačo prej, tako da ima telo čas alkohol izločiti iz telesa, preden se odpravite spat.
  • Poleg tega, da spijete pijačo prej, zmanjšajte tudi količine. Na primer, namesto velikega piva, popijte malega. Moški lahko v 1h presnovimo nekje med 7-10 g čistega alkohola, ženske pa med 5-8 g.
  • 10 g alkohola = 1 merica alkohola = 2.5 dl piva = 1 dl vina = 0.3 dl žganja.

Poskrbite torej za boljši spanec, prenehajte s pitjem alkohola pred spanjem, ali pa pijačo nadomestite z drugo, bolj spancu prijazno.