Utrujenost občutimo po napornem dnevu v službi, ali pa po napornem mesecu ali dveh vpeljevanja novega sistema v podjetju. Pomanjkanje navdušenja, cinizem in odtujenost pa so najpogostejši spremljevalci dolgotrajne utrujenosti.

Gre za simptome pregorelosti, ki se z zahtevnejšim življenjskim stilom, več stresa in obveznostmi pojavljajo vedno bolj pogosto.

 

Kaj sploh je oz. pomeni pregorelost?

Pojem pregorelost izvira iz 70 let, povzel pa jo je Dr. Herbert Freudenberger. Zgleduje se po principu hiše, v kateri je zavladal požar, kjer zidovi, okna ter streha ostanejo skorajda nedotaknjeni, medtem ko je znotraj hiše vse uničeno, zgorelo. Šele takrat ko boste stopili v hišo, boste lahko dejansko ocenili obseg škode.

Zakaj točno potem sploh gre? Pregorelost lahko razdelimo na tri pojme:

  • Utrujenost
  • Cinizem
  • Neučinkovitost

Utrujenost lahko vodi v težave z obvladovanjem jeze, pomanjkanje spanja, pogostejši obiski zdravnika zaradi bolezni ter težave s koncentracijo.

Cinizem lahko včasih opišemo tudi kot občutek odtujenosti, neke vrste izguba v smisel življenja. Po navadi se zaradi tega počutimo odtujeni od svojega dela in ekipe.

Neučinkovitost izhaja iz pomanjkanja rezultatov, ker nismo sposobni svoje naloge opravljati tako kot je potrebno. Posledično ne dosegamo ciljev in naša produktivnost pade oz. pada.

 

Kateri so najpogostejši razlogi za pregorelost?

Največkrat pregorelost povezujemo z obilico dela, ki ga opravljamo v daljšem časovnem obdobju pravi Alexandra Michel, avtorica in strokovnjakinja na področju psihologije.

Do pregorelosti pride takrat, ko službene zahteve, časovni roki in čas, ki ga preživimo v službi, “premaga” občutek doseganja ciljev, cenjenosti in sprostitve.

6 komponent, ki lahko pripomorejo k pregorelosti:

  • Obseg dela
  • Nadzor nad delom ali sistemom
  • Sistem nagrajevanja za dobro (ali slabo) opravljeno delo
  • Delovno okolje
  • Enakost, nepristranskost
  • Vrednote (občutek cenjenosti)

V trenutku, ko se na enem izmed teh področij ne “najdemo”, smo na poti k pregorelosti.

 

Tveganje pregorelosti.

Pomanjkanje interesa in utrujenost se slišita problematično, vendar so posledice pregorelosti lahko precej bolj težavne.

Težave s spominom, pozornostjo ter čustveno odtujenostjo, lahko postanejo del našega vsakdana, če ne poskrbimo za svoje počutje.

 

Premagovanje pregorelosti

Po prebranem se zavedate, da bi na vaši trenutni poti tudi sami kaj kmalu pregoreli? Pomembno je, da se naučite svoj čas upravljati bolj učinkovito. Zapisovanje dnevnih nalog, vodenje dnevnika o vašem počutju ter odklanjanje zadolžitev. Da, včasih je preprosto potrebno reči NE.

Toda to še ni vse, pomembno je, da znate izkoristiti prosti čas, se sprostiti, ter uživati.

Poskrbite zase! Prehrana, tekočina, rekreacija in zadostna količina spanja, je osnova potrebna za učinkovito premagovanje in preventivo pred pregorelostjo.

Včasih razlog za pregorelost preprost, saj občutimo neke vrste jezo oz. odpor do dela, ker nas delo odtujuje od dejavnosti/družbe, ki jo imamo radi. V takem primeru je še toliko bolj pomembno, da se naučimo organizirati svoj prosti čas in ga preživljati v družbi in dejavnosti, ki jo imamo radi.

Vnesite nekaj svežine v svoj življenjski stil. Čeprav se vam morda zdi, da nimate dovolj časa že za trenutna opravila, vam bo morda ravno neka nova dejavnost omogočila, da boste bolj sproščeni in osredotočeni. S tem boste dosegli višjo produktivnost na ostalih področjih in posledično imeli več časa zase.

… če ne boste postavili sebe in svojega zdravja na prvo mesto, boste težko premagovali vsakodnevne ovire in postali, ter ostali vzor svojim otrokom in prijateljem.

 

VIRI:

https://hbr.org/2016/06/steps-to-take-when-youre-starting-to-feel-burned-out

https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Freudenberger

www.psychologicalscience.org/observer/burnout-and-the-brain