The Life-Changing Magic of Tidying

Avtorica: Marie Kondo

V knjigi avtorica raziskuje različne metode urejanja domov po celem svetu.  Prihaja iz Japonske in je strokovnjakinja za urejanje in pospravljanje prostora. Zagovarja predvsem metode, ki so “skregane” z človeško logiko. Večina se  pospravljanja loteva po principu iz sobe v sobo, malo po malo, ona pa se stvari loti z tako imenovano KonMari metodo, kjer gre za pospravljanje po kategorijah. Nihče izmed njenih klientov, se po pospravljenem stanovanju ne vrne na stara pota (da, ima tudi svoj čistilni servis s kar 3 mesečno čakalno vrsto!!!)

 

Zakaj sploh pospraviti?

M. Kondo trdi, da so stvari ki si jih lastimo, neke vrste artefakti posledic naših odločitev. Razmetana soba torej kaže na to, da so naše misli neurejene. Stanje naših stvari kaže na to kaj cenimo in kaj si želimo vzdrževati. Če torej pospravimo svoj dom, s tem pokažemo željo po ureditvi našega življenja. Lažje se osredotočimo na stvari in misli, ki so nam najpomembnejše, ter si določimo prioritete.

 

Pospravite enkrat in za vedno.

Ker iz nereda nastane še večji nered, avtorica priporoča da pospravimo v enem “udarcu”. To ne pomeni, da morate pospraviti v enem dnevu, ampak si postavite časovno obdobje, npr. 1 teden, znotraj katerega boste s pospravljanjem zaključili. Če pospravljamo prepočasi, to eventualno vodi v  nove frustracije.

 

Kako se lotiti pospravljanja.

Uredite si stvari po kategorijah. Vsako izmed kategorij, zmečite na svoj kup, saj ne želite prestavljati stvari iz enega na drug kup. Najprej odstranite stvari, ki jih ne potrebujete; primite stvar v roke in pomislite kako se počutite, ko jo držite. Čutite do stvari ljubezen, jezo, strah pred izgubo,… Morda čutite, da če boste stvar zavrgli s tem užalite svoje družinske člane ali spomin na njih? Če želite ustvariti srečen in vesel dom, se bo potrebno s čustvi soočiti. PRIMER: Pridete v dnevno sobo, opazite televizijo. Želite si kupiti novo vendar, ker vam je obstoječo popravil vaš sosed imate občutek, da boste z nakupom nove njegovo dobro voljo in delo zavrgli. Ne iščite izgovorov, zavrzite ali podarite televizijo, ter si kupite takšno kot si želite!

 

Vrstni red pospravljanja

Avtorica predlaga vrstni red, s pomočjo katerega začnemo s stvarmi, ki jih najlažje zavržemo, ter končamo z najtežjimi.

  • Oblačila
  • Knjige (zavrzite vse knjige katerih ne berete redno, obožujete ali pa jih sploh nikoli niste prebrali.
  • Navodila, embalaže (zavrzite navodila in embalaže saj jih skoraj nikoli ne potrebujete)
  • Kable in rezervne dele (ena rezervna žarnica v hiši bo dovolj, prav tako ne potrebujemo 10 polnilnikov za mobilni telefon)
  • Izdelki za boljše “počutje” (razna oprema za vadbo na domu, ki je nikoli ne uporabljate)
  • Spominki, fotografije, nostalgične stvari (tega se je najtežje znebiti, vendar bi moral naš prostor kazati sliko tega KDO SMO in ne KAJ SMO BILI).

 

Hramba

Avtorica ni zagovornica shranjevanja. Kljub temu obstajajo določene stvari, ki jih enostavno moramo imeti. Predlaga, da podobne izdelke skladiščimo skupaj,  npr.:

  • Sezonska oblačila na vrhu omare
  • Kuhinjsko opremo v predalih
  • priporoča odstranitev vseh izdelkov z motivacijskimi ali kakšnimi drugimi napisi (za več informacij o tem, preberite njeno knjigo –> KLIK KLIK)
  • Shranjujte vreče eno v drugo itd…

 

Nasveti glede zlaganja in shranjevanja

Knjiga vsebuje pomembne nasvete kako zlagati in shranjevati oblačila. Večino pospravljamo v predale, izjema so jakne, plašči ipd., ki so za predale preveliki. Nogavic naj se nikoli ne zvija skupaj…

 

Kdaj smo na cilju?

Takrat ko ob pogledu na prostor ne opazimo nobenih odvečnih stvari.

 

Zaključimo s pospravljanjem

Vsaka stvar ima prostor v sobi. Normalno je, da se po uporabi vrne na svoje mesto. Tiste stvari, ki bodo ostale na svojih mestih po zaključenem pospravljanju, imajo svoj namen in jih je vredno ohranjati. S takšnim pristopom bolj cenimo stvari, ki so nam ostale.