Stoicizem

Gre za smer filozofije, ki izvira iz Grčije pr. n. št. Osrednja stoicistična doktrina se ukvarja s kozmetičnim determinizmom in človeško svobodo, ter prepričanjem, da je vrlina ohranjati voljo, ki je v soglasju z naravo. Beseda stoicizem izvira iz besede stoia – stebrišče. Nauk grškega stoicizma je materializem – duh in telo sta enotna. Stoiki so verjeli, da sta materija in duh eno, in da obstaja samo to, kar ima materijo. Tudi duša naj bi bila materialna, le da je človek s svojimi čutili ne more zaznati.  Stoiki so bili torej deterministi; vse kar se zgodi, se mora zgoditi.

 

The Daily Stoic

Knjiga, katero smo mi prejeli v dar, že z napisom na platnici pove, čemu je namenjena.

366 meditations on wisdom, preseverance, and the art of living.

Gre namreč za zbirko različnih “modrosti” avtorjev (Mark Avrelij, Epiktet, Plutarh, Seneka), s pomočjo katerih se lažje osredotočite na stvari, katere lahko nadzirate, odpravite napačna in omejena prepričanja in postanete bolj efektivni. Zapisi so datumsko urejeni tako, da je vsakemu dnevu namenjena ena modrost, s pomočjo katerih boste širili svoja obzorja na področju spokojnosti in učinkovitosti. Pod samo modrostjo je s pomočjo avtorja zbirke napisana tudi razlaga, kaj dejansko sam zapis pomeni. Kako poiskati srečo, kako meriti uspeh, nadzirati jezo, iskati pomen, premagovati žalost, vse to in še več najdete v knjigi THE DAILY STOIC.

 

Za današnji datum pravi takole;

Tisti, ki je ustvaril vesolje in določil zakone življenja je zagotovil, da lahko vsi živimo dostojno, vendar ne nujno v izobilju. Vse kar v življenju potrebujemo, imamo praktično pred nosom, med tem ko luksuz s seboj prinaša ogromno bede in skrbi. Izkoristimo dar življenja in ga uporabimo kot največjega.

V razlagi avtorja na koncu je zapisano: “Ni pravila, ki določa, da finančni uspeh pomeni življenje zunaj svojih omejitev. Za srečo ljudi je potrebno zelo malo!”

 

VIRI:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Stoicizem

Te Daily Stoic, Ryan holiday