“Instead of trying to do everything at once, dedicate seasons of your life to one thing.”

Nathan Berry

 

Pomislite, kaj vas je v srednji šoli najbolj zanimalo. Za katere dejavnosti ste porabili največ časa?

Kaj pa po srednji šoli? Verjetno ste že imeli želje in cilje glede zaposlitve in prihodnosti?

 

Najverjetneje so se želje z leti spreminjale in se bodo tudi v prihodnosti. Spoznavamo nove osebe, naučimo se novih spretnosti in pozabimo na tiste, za katere nimamo več zanimanja.

Raziskovalec Dan Gilbert, psiholog, je na skupini posameznikov, starih me 18 in 65 let, uspešno pokazal, da s spominjanjem svojih želja in ciljev izpred 10 let nimamo težav, medtem ko si prihodnih 10 let, predstavljamo, kot da bodo stvari ostale podobne ali celo enake trenutnemu stanju. Zaradi pomanjkanja predstave in domišljije si težko predstavljamo drugačno prihodnost.

Zaradi konstantnih sprememb v življenju se je zelo težko posvetiti eni sami stvari skozi celo življenje. Pomislite, čeprav gre za stvar, v kateri neskončno uživate, si najverjetneje ne prestavljate početi samo tega, vsak dan do konca življenja.

Skupina posameznikov je ugotovila, da se je veliko lažje posvetiti eni stvari za eno »sezono«. Sezona je lahko poljubno dolga, pomembno je le, da fokus ostane konstanten.

 

Spoznajte nove hobije in poskusite ustvariti nove ali drugačne navade.

Osredotočite se na neki nov hobi in ga osvojite, nato zamenjajte »sezono« in poskusite nekaj novega. Tako boste dosegli maksimalno kakovost in učinkovitost, ne glede na končni cilj, le da je ta konstanten.

 

Naučite se novih spretnosti

Potrebujete znanje programiranja? Eno »sezono« posvetite programiranju, naslednja pa naj bo posvečena znanju, potrebnemu za nadaljnje projekte. S spoznavanjem novih spretnosti lahko naključno pridete do novih priložnostih na področju zaposlitve ali pa preprosto osvojite znanja ki vam bodo prišla prav kasneje.

 

Če imate težavo z iskanjem svojega namena oz. poslanstva in imate na voljo več stvari, ki vas veselijo, se posvetite vsaki izmed njih za določen čas. Šele takrat ko boste soočeni z eno dejavnostjo za določen čas, boste ugotovili ali je le-ta za vas, ali pa je čas, da poskusite nekaj novega.