Pitje tekočine v teh vročih dneh je izjemnega pomena, najbolj priporočljiva je voda.

Temperature so se povzpele tako visoko, kot že dolgo ne. O vplivu temperature na našo sposobnost opravljanja dela in produktivnost smo že govorili (Preberi več), tokrat pa spregovorimo še nekaj o učinku pitja vode.

 

Največkrat pitje vode povezujemo s povečano frekvenco obiska toalete. Ali to res pomeni, da smo zaradi tega manj produktivni? Študije razkrivajo, da blažja oblika dehidracije v telesu ne kaže drastičnih sprememb. To pa ne pomeni, da na nas lažja oblika dehidracije nima nobenega vpliva.

Blažja oblika dehidracije – izguba tekočine, manj kot 5 % skupne telesne mase, lahko vpliva na zmanjšanje krvnega pretoka, ki pa je zelo pomemben za normalno delovanje živčevja. Zmanjšanje pretoka vpliva na količino krvi v možganih, kar zniža sposobnosti pomnjenja, predvsem kratkotrajen spomin, sposobnost koncentracije in reakcijski čas. Že blažja oblika dehidracije lahko torej precej zmanjša vašo sposobnost in produktivnost. Starejši in otroci, pa so na spremembe nivoja tekočine v telesu še bolj dovzetni.

Študija objavljena v Human Brain Mapping leta 2010 je predlagala, da lahko daljša obdobja pomanjkanja tekočine vplivajo tudi na sposobnost načrtovanja in zaznavanja prostora.

Nekatere študije kažejo tudi povezave med številom poškodb in dehidracijo v industriji med poletnim obdobjem, ko so temperature višje.

Študija objavljena v Applied Ergonomics leta 2004 je pokazala, da so področja dela, ki zahtevajo večje fizične napore (npr. gozdarstvo) bolj dovzetna, saj je bila pri rahlo dehidriranih gozdarjih produktivnost kar do 12 % nižja.

Ali to pomeni, da se je pametno z vodo “nalivati”?

Moški potrebujemo dnevno približno 2.5 L tekočine, priporočljivo vode, ženske pa nekje do 0.5 L manj. Seveda se to s starostjo in fizično aktivnostjo posameznika spreminja, vendar pa so te količine v teh vročih poletnih dneh kar dobra referenca.

Potrebno je tudi upoštevati, da nekdo, ki uživa veliko sadja in zelenjave, dobi v telo precej tekočine tudi s hrano in lahko posledično manj popije. Priporočljivo je, da nikoli ne občutimo žeje in da je naš urin brez barve ali svetlo rumenkast.

Tako kot z večino, lahko tudi z vodo pretiravamo. Pretiravanje lahko vodi v pretirano uriniranje in povzroči stanje hiponatremije. Gre za stanje v katerem nivoji natrija padejo pod priporočljive vrednosti in ponavadi doleti predvsem maratonce in vzdržljivostne športnike.

Previdnost nikoli ni odveč!

 

VIRI:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14985138

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2007.10719665

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=faraco+hydration

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3355239

http://www.7starsma.com/images/EMM-Water-01.pdf