Kako pesimizem in optimizem vplivata na vaše odločitve in zakaj?

Odnos igra veliko vlogo pri izbiri odločitev. Odločitve tistih posameznikov, ki so po naravi bolj pozitivni, so bolj konstantne in na dolgi rok tudi dobičkonosne.

 

Pozitiven odnos, pogled na svet

optimistično razmišljanje, odnos, pesimizem, optimizem, optimist

Pesimist ponavadi hitreje obupa, saj prehitro popusti svojim čustvom in ne vztraja dovolj dolgo, da bi dejanja lahko obrodila sadove. Večkrat bo izbral napačne odločitve in posledično izgubil začetni vložek. Največkrat misli, da ima vedno prav in zato pogostokrat presliši uporabne nasvete prijateljev, znancev, poslovnih partnerjev. Prav tako je bolj verjetno, da bo konec dneva občutil jezo in stres, ter to prenesel še v naslednji dan.

Optimist bo v nasprotju, v vsaki situaciji poskušal poiskati najbolje. Zaveda se, da niso vse odločitve zmagovalne, vendar s časom in vloženim trudom lahko vsakdo uspe. Njegov ponos mu ni v napoto in se zato z lahkoto uči od konkurence. Zaveda se, da vsi delamo napake in se iz njih uči. Konec dneva je z svojim življenjem bolj zadovoljen, srečen in to prenese v naslednji dan.

 

 

Kako postati optimist oz. spremeniti pogled na svet

 

“To be truly happy, you have to stop trying” – Segerstrom

Ne poskušajte biti srečni, raje poskušajte biti vključeni. Bodite zraven pri vzgoji otrok, športnih aktivnostih, službi. Če boste bolj zaposleni, ne boste imeli časa razmišljati o vseh tegobah, ki vas pestijo. Tako se boste izognili razmišljanju, ki iz dneva v dan vodi globlje v brezno pesimizma. Če opazite, da vas obdaja pesimistično vzdušje, poiščite zadolžitev, ki vas razveseljuje (športne aktivnosti, telefonski klic s prijateljem, ali pa kakšna “energijsko bogata” glasba. )

 

“Sense of control is the antidote to pessimism.” – Reivich

Predstavljajte si, da je konec sveta. Nato pa pomislite, kaj vse imate in za kaj vse ste lahko hvaležni. Pomislite ali zato ker vam danes ni uspelo to pomeni, da boste že naslednji dan na cesti, brez strehe nad glavo in družine? Najverjetneje ne! Zdaj pa si predstavljajte svet brez elektrike, poln bolezni, ter vas, kako se borite za preživetje. Ste še daleč od tega in zato ni potrebe po pesimizmu iz dneva v dan. Imejte nadzor nad svojim razmišljanjem.

 

Ne krivite vedno samo sebe. Ko se nam zgodi nekaj dobrega, pesimisti to pripišejo sreči, optimisti pa kot razlog za uspeh navedejo sebe. V neugodnih situacijah, pa pesimisti za slabe rezultate ali napako krivijo sebe, medtem ko optimisti razloge iščejo drugje in situacijo opišejo kot neizogibno, ki pa se lahko zgodi le enkrat.

Primer; Pesimist pri igri tenisa izgublja in za to krivi svojo igro. Optimist pa razlago za svojo slabo igro poišče v igri in znanju nasprotnika, ki ima “neubranljiv” servis.

Optimisti zato lažje “pozabijo” na napake in poraze. Včasih je zato potrebno premisliti ali je lahko za problem kriv kdo drug in ne le mi sami. Pravi optimist seveda ne išče razlogov le drugje, zaveda se, da je del problema tudi on sam in poišče rešitev problema brez slabe volje in negativnega odnosa, ter kazanja s prstom na druge.

 

Poskusite znova in znova. Ko so v neki študiji soočili pesimiste in optimiste pri reševanju ugank, so ugotovili da so optimisti vztrajali kar 50 – 100 % dlje! “Fake it till you make it” odnos ima močan in takojšen vpliv na emocije. Če torej uspemo sami sebe prepričati, da ni konec in nekaj poskusimo znova in znova, na koncu pridemo do točke napredka, uživamo in smo bolje razpoloženi.

 

Spoprijateljite se z optimisti. Optimisti so lahko odlična družba. Pozitiven pogled na svet, odprtost za pogovor, in blagodejen učinek na pesimiste, lahko vodi v izboljšanje odnosov in počutja pesimistov. Prav tako optimisti ne bodo takoj užaljeni ali pa se počutili odrinjene, če bo pesimist imel “slab dan”.

 

Trije hitri triki za izboljšanje počutja

 

Uporabite svoje karakterne značilnosti; Če ste radi npr. radodarni, poskusite v naslednjih nekaj dneh, vsak dan narediti nekaj dobrodelnega. S tem boste poskrbeli za boljše počutje in več optimizma v vašem življenju.

Zapišite pozitivne stvari; Vsak dan si zapišite 3 stvari, ki so vas tisti dan razveselile. Naj gre za nakup novega vozila, uspeh v službi, zmaga otroka na tekmovanju v matematiki itd. S tem boste opazili, koliko lepih stvari se vam vsak dan zgodi. Če pa boste slabe volje, pa lahko za nazaj preberete na kaj vse ste lahko ponosni.

Obiščite nekoga iz hvaležnosti; Napišite pismo za nekoga, ki je v življenju za vas naredil ogromno, nato pa mu ga osebno dostavite. S tem boste osrečili njega in sebe in tako izboljšali svoje počutje.

 

Bodimo optimisti, pomagajmo drug drugem tudi v situacijah, ki se ne zdijo najbolj rožne. Konec koncev nikoli ne veš kdaj te življenje preseneti.

 

VIRI:

http://www.prevention.com/mind-body/the-pessimists-guide-to-being-optimistic/slide/6

http://www.greekshares.com/investing-education/pessimistic-vs-optimistic-attitudes