Motnje.

Ja, motnje so tiste, ki “poskrbijo” da naša produktivnost pade. Tudi tiste planirane (kosila, sestanki) so lahko zelo moteče.

Če si predstavljate, da ste ravno sredi pisanja poročila, ravnokar ste sešteli en kup številk, jih uredili in skorajda že spravili v končno obliko, ko do vas pristopi sodelavec in vam pove, da vam je poslal elektronsko pošto. V trenutku ste se izgubili, ne veste pri kateri številki ste ostali, samo zato, da vas je sodelavec obvestil, da vam je poslal sporočilo.

Večina novodobnih pisarn, zaradi ekonomske in prostorske stiske ter želje po dobičku, zato prakticira “open office” sistem. To pomeni da so v enem velikem prostoru postavljene mize, za katerimi sedijo zaposleni, ali pa so med seboj ločene s tako imenovanimi “cubicli” oz. neke vrste delnimi stenami. Raziskave kažejo, da zaposleni v veliki večini takšne pisarne sovražijo!

En izmed razlogov naj bi bil, da s takšnimi pisarnami dosegajo višji nivo komunikacije med zaposlenimi, vendar si s tem pljuvajo v lastno skledo, saj ravno nasprotno, produktivnost vztrajno znižujejo.

V študiji, ki so jo naredili med programerji, so ugotovili, da programerji “zares” delajo le približno 2h na dan.

Ponavadi naš delovnik zgleda nekako tako:

Kava, prebiranje elektronske pošte, kava, sestanek pa ponovno kava, kosilo in spet kava …

Če želimo doseči maksimalno produktivnost, moramo biti sposobni priti v “flow state“, med športniki poznano tudi pod izrazom “in the zone“, takrat ko se imaš nadzor nad situacijo in zares narediš veliko. Tako počutje izjemnega pomena v službah, kjer je kreativnost nujna. V trenutku pa lahko telefonsko sporočilo ali pa elektronska pošta prekineta ta “flow” in znajdemo se na začetku.

Veliko modernih podjetij si želi, da sodelavci med seboj uporabljajo komunikacijske sisteme kot npr. Email, Skype, Slack, itd … in da so na njih odzivni. S tem uničujejo sposobnost fokusa pri posameznikih.

Kako učinkovito premagovati te motnje pa preberite v drugem delu članka! –> Preberi zdaj!

 

Povzeto po: https://medium.freecodecamp.com/live-asynchronously-c8e7172fe7ea