Ko vstajamo ob 6 uri zjutraj, in nam v posteljo ne uspe zlesti pred 12 ponoči, smo čedalje bolj utrujeni. Večina nas zaradi tega posega po pijačah kot npr. kava, čaji, energijske pijače, vendar pa bi lahko (vsaj nekateri oz. tisti, ki jim življenjski stil to dovoljuje) namesto kofeina izbrali kratek, krepčilni dremež.

Kako dolg bi pa naj bil takšen dremež, se sprašujete?

Če boste zadremali za 10 – 20 minut, bodo možgani osveženi in učenje novih motorično zahtevnih sposobnosti bo veliko lažje.

Med 30 – 60 minutni dremež, pomaga pri “osveževanju” spomina ter višanju ustvarjalnosti, vendar se ob takšni dolžini dremeža velikokrat zbudimo z občutkom utrujenosti, ta občutek lahko nato traja še nekje do 30 minut.

60 -90 minut, tukaj gre že za spanje, saj možgani pridejo v tako imenovano REM (rapid eye movement) fazo spanja, po takšnem počitku pa se lažje soočamo s kompleksnejšimi težavami.

 

Pomembno je, da za dremež poiščemo primeren prostor (park, pisarna itd …), če se želimo izogniti REM (rapid eye movement) fazi, je priporočljivo, da zadremamo v napol sedečem položaju. Nastavimo si alarm na želeno uro (glede na naše želje in možnosti), zatemnimo prostor, v primeru hrupa si pokrijemo ali zamašimo ušesa. Ker je pomembno, da nam je toplo, se v primeru hladnejšega okolja tudi pokrijemo.

Alarm zazvoni in zbudimo se polni energije, pripravljeni za delo!