Premagajte zaspana jutra in jutranjo rutino. Koliko izmed vas ima na telefonu ali budilki nastavljenih več alarmov? Zakaj namesto tega, da takoj vstanemo, raje pritiskamo gumb dremež in tako postopoma “izgubljamo” čas.

Spremembe potrebne za lažje jutranje prebujanje;

 

1. Čas prebujanja

Spreminjanja naših navad se je treba lotiti počasi. S tem poskrbimo, da ne postane položaj za nas in naše telo preveč stresna. Če boste naredili prevelik preskok v spremembi ure bujenja, obstaja tudi večja verjetnost, da boste še bolj pogosto uporabljali dremež oz. “snooze” gumb. Poskusite za začetek vstati 15 min prej kot običajno. Ko se tega navadite, pa znova prestavite uro 15 min naprej. To ponavljate, dokler ne dosežete želene ure.

 

2. Zvok budilke

Ker nas verjetno večina uporablja telefone ali pa tiste “standardne” budilke, vemo, da so ponavadi zvoki bujenja elektronski, razna piskanja ki naredijo bujenje neprijetno. Prepričani smo, da bolj kot bo bujenje neprijetno, lažje bomo vstali. Na žalost temu ni tako, veliko lažje se bomo prebudili v zvokih melodije, v kateri uživamo. Ne smemo pa pozabiti, da nas lahko ti zvoki tudi uspavajo …

 

3. Vstanite takoj

Če ste “zasvojeni” s pritiskanjem na dremež, postavite budilko na drugi konec sobe. Ko boste enkrat vstali in se sprehodili skozi sobo, da budilko ugasnete, bo manj verjetno, da se boste vrnili v posteljo.

 

4. Prebudite vaša čutila

Takoj ko vstanemo, se po navadi odpravimo na toaleto ter zatem v kopalnico. Izkoristite trenutek, da si obraz splahnete s hladno vodo, ali pa skočite kar pod mlačno jutranjo prho. “Šok”, ki ga boste doživeli ob stiku s hladno vodo, bo pospešil srčni utrip.

Če prostor, v katerem spite, napolni dnevna svetloba, bo to signal za vaše telo, da ne proizvaja več melatonina – hormona, ki uravnava spanje. Zato dvignite rolete, odgrnite zavese in se prepustite sončnim žarkom in jutranji svetlobi. Če je zunaj slabo vreme, pa raje skočite pod tuš 🙂

Telovadba je pol zdravja. Naredite nekaj hitrih vaj (zadošča že 5 minut), v kombinaciji s kozarcem ali dvema mrzle vode (na prazen želodec), zaradi sproščanja hormonov, ki telesu dajejo občutek sreče (endorfini), se boste počutili veliko bolj poli energije. Mrzla voda in telovadba pa bosta poleg tega poskrbela še za aktivacijo metabolizma, bolj zdravo srce in ožilje, gibljivost mišic in okončin itd …

 

5. Preprosto > komplicirano

Kot že sami veste, je sprejemanje odločitev veliko lažje, če manj kompliciramo. Zajtrk in oblačila za naslednji dan, si lahko pripravite že večer vnaprej. Morda pa se zjutraj radi odpravite na tek do bližnje pekarne, zato si blizu postelje pripravite opremo za tek. Če imate otroke, so lahko takšne situacije še veliko bolj stresne, zato poskrbite za nekatere stvari vnaprej in vaša jutra bodo tekla mirneje.

 

6. Nagradite se

Naj bo za vas nagrada nekaj, v čemer zjutraj neizmerno uživate. Ko so jutra mrzla, prija skodelica vroče kave ali čaja. Če se zbudimo z mislijo na nagrado, ki nas čaka ko vstanemo, bo vstajanje lažje.

Pomislite na dni pred dopustom, ali kakšno drugo zabavno izkušnjo. Takrat se zjutraj, v pričakovanju na prečudovit dan, prebudimo kar brez budilke.