VODA!

Zdravniki, prehranski strokovnjaki, športniki. Vsi se zavedajo in poudarjajo pomembnost pitja zadostne količine vode. Študija narejena leta 2013 na »University of Easy London« je pokazala, da zadostne količine popite tekočine – vode, prinesejo tudi do 14 % višjo produktivnost. Vendar pa vse ostale študije kažejo, da ljudje popijemo premalo tekočine.

Kakšne pozitivne učinke lahko pričakujemo, če redno popijemo dovolj tekočine?

Kozarec vode pred spanjem nas resda lahko prisili v obisk toalete sredi noči, vendar pa pomaga telesu pri regeneraciji in poskrbi za boljši spanec, in da se zjutraj zbudimo bolj čili.

Dovolj popite količine ugodno vpliva na našo kožo, pozabljamo pa, da vpliva tudi na sposobnost razmišljanja. Ko smo dehidrirani, imamo težave s koncentracijo, mučijo nas lahko glavoboli, telo postane zaspano. Velikokrat zaspanost, ki je posledica dehidracije, zamenjamo z utrujenostjo in popijemo kavo, ki pa ima odvajalne lastnosti, kar še poslabša situacijo.

Posledično lahko zadostne količine tekočine pomagajo pri premagovanju stresa in poskrbijo za bolj zdrav imunski sistem ter fizično kondicijo.

Zagotovo ste že slišali razne recepte, npr. kozarec tople vode z limono, zjutraj, ali pa morda kozarec mrzle vode zjutraj za pospešitev metabolizma itd. Ne glede na to, katero izmed oblik izberete, je vsem skupna voda. Z zadostno količino zaužite vode navsezgodaj, se izognemo utrujenosti, ki nas rada doleti v dopoldanskem času. Če se radi rekreirate zjutraj, pred službenimi obveznostmi, pa je treba porabljeno tekočino (znojenje) tudi nadomestiti. Poskrbite, da vas utrujenost ne doleti že sredi dneva.

Kako pa vemo, kdaj smo dehidrirani? Najbolj znani znaki dehidracije so suha usta oz. žeja. S tem nam telo sporoča, da nujno potrebuje tekočino. Hujši znaki dehidracije so glavoboli ter slab oz. poslabšan imunski sistem.

EFSA (European Food Safety Authority) priporoča dnevno 2L za ženske in 2.5L popite tekočine za moške.¹

VIR: ¹http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1459/epdf