I get more done, and I feel less like a 31-year-old teenager.   – Lydia Smears

Ja, pravilno ste prebrali! Korak NAZAJ.

Pred kratkim sem iz telefona izbrisal vse socialne medije (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, LinkedIn …) in zaradi tega požel tako odobravanje, kot tudi komentarje “asocialnež” ipd. Tisti, ki me želijo poiskati, imajo še vedno mojo telefonsko številko, kamor me lahko pokličejo, ali pa mi pošljejo sporočilo. Tudi Facebook Messenger za potrebe komunikacije še vedno uporabljam.

 

 

Zakaj sem se torej odločil za ta korak “nazaj”?

S prijateljem sva se pogovarjala in zaupal mi je, da ga najbolj moti, ko ves čas v mislih spremlja telefon in mu le-te ne dajo miru, dokler ne preveri ali ima kakšno “obvestilo”. Meni je to dalo misliti in ko mi je nekaj dni kasneje zaupal, da je iz telefona izbrisal vse socialne medije, sem mu takoj za tem sledil.

Od izbrisa sem se kar nekajkrat znašel s telefonom v roki brez namena. Kaj sem torej sploh želel početi z njim? V trenutku dolgočasja sem enostavno hotel malo preveriti, če se na Facebookovem “news feed-u” vrti kakšen video ali pa je nekdo objavil sliko svojega kosila. Še tistih nekaj minut, ki bi jih lahko porabil za sprostitev (možganov, očesnih mišic …), sem namenjal nepomembnim informacijam.

Z gotovostjo lahko zatrdim, da telefon na dnevni bazi uporabljam veliko (e-pošta, klici in sporočila), vendar vsaj polovico MANJ kot pred izbrisom!

 

 

Socialna omrežja nam počasi a vztrajno praznijo “baterijo”

Tokrat ne govorim o dejanski bateriji, ki jo imamo v telefonu in jo redno polnimo.

Tudi naše telo deluje kot baterija. Kadar smo preveč utrujeni, se težko osredotočimo, slabše opravljamo svoje delo in postanemo zaspani. Takrat potrebujemo počitek ali pa nek drug vir energije, pogosto gre za skodelico kave (o kavi in njenih učinkih, lahko preberete več TUKAJ.).Nekatere aktivnosti, za katere mislimo da nas sproščajo, nam dejansko jemljejo energijo. Če na socialnih omrežjih pogledamo motivacijski video, nam to ponavadi da dodaten zagon. Kako pa se telo počuti po prebiranju depresivnih statusov, gledanju žalostnih videov in pranja možganov s strani verskih fanatikov, prehranskih strokovnjakov, zdravnikov, motivatorjev itd… Vse to nam nas utruja, saj vse te informacije premlevamo in tekom dneva zmanjka energije za pomembnejše odločitve, pogovor doma in zaradi utrujenosti se dostikrat odločimo izpustiti rekreacijo, kar dolgoročno vodi v še večjo utrujenost, mentalno in fizično.

S skodelico čaja ali kave in dobro knjigo pa baterije napolnimo, saj mi določamo tempo in tematiko, ki nas zanima. Poleg mentalne sprostitve, počivajo tudi naše oči. Poleg tega pa knjiga “lovi” tudi, ko nimamo internetnega dostopa.

Lahko pa se posvetite rekreaciji naredite nekaj dobrega za svoje telo in spočijete um, po rekreaciji pa še prijetno druženje s prijatelji in počutili se boste kot novi.

 

Podobno mišljenje imajo tudi drugi, in nekaj o tem si lahko preberete na spodnjih povezavah:

https://www.theguardian.com/technology/2017/mar/14/deleted-social-media-apps-facebook-instagram-emotions-likes

https://medium.com/@coreyalex/what-ive-learnt-as-a-17-year-old-who-deleted-all-social-media-d282274d4edd

https://jasondoesstuff.com/social-media-detox-recap/