A. Einstein je že v mladih letih začel razmišljati o teoriji relativnosti. Večina njegovih idej se mu je porodila med globokim razmišljanjem, skorajda sanjarjenjem.

C. Darwin je imel “pot za razmišljanje”, po kateri se je sprehajal takrat, ko je potreboval malo razsvetljenja.

F. Nietzsche pa se je preprosto sprehajal, ure in ure v okoliški naravi, dokler ni zbral vseh misli v urejeno celoto.

 

Dandanes večina označuje takšen načina razmišljanja za neproduktiven, saj je pomembno le koliko ur dela in poročil posameznik naredi in napiše.

 

Vzvod, ki ga ponuja refleksivno razmišljanje

“”Sanjarjenje” omogoča mislim, da se sprostijo.  Velikokrat je rezultat sanjarjenja kreativna ideja, ali pa rešitev kompleksnega problema.”  -Fiona Kerr

Poleg nje že od leta 1980 dalje ugotavljajo, da zdrava mera sanjarjenja in razmišljanja vpliva na izboljšanje spomina, saj pride do križanja idej.

Dnevno sanjarjenje tu in tam, lahko ima pozitivne vplive, vendar načrtno sanjarjenje in razmišljanje lahko doprinese še mnogo boljše rezultate.

 

Pravilo 2 ur

Enkrat tedensko, 2 uri časa namenite razmišljanju.

Preprosto izklopite vse elektronske naprave, sedite v tišini na udoben fotelj in razmišljajte; o življenju, družini, svojih ciljih itd. Pri sebi imejte svinčnik ter kos papirja, da boste lahko katero izmed svojih idej tudi zapisali.

2 uri se zdi veliko časa in marsikdo se bo počutil neproduktivnega, zato vam ponujamo nekaj nasvetov oz. vprašanj, ki si jih lahko zastavite za lažji začetek:

  • Ali sem zadovoljen s tem kar počnem v življenju, ali se zdi kot da se ne premikam nikamor?
  • Ali dovolj pozornosti namenjam tako službi kot družini, prijateljem?
  • Kako lahko hitreje dosežem cilje, ki sem si jih zastavil?
  • Katere večje priložnosti bi lahko izkoristil, pa sem jih izpustil?
  • Katera manjša stvar, ki jo lahko naredim, bo imela velik učinek name ali na mojo okolico?
  • Kaj bi lahko šlo narobe v naslednjih 6 mesecih mojega življenja?

S takšnim načinom razmišljanja, se boste naučili uravnovesiti kratkotrajne in dolgotrajne cilje in posledice. Morda boste preventivno opazili kje se vam morda zalomi in preprečili večje napake. TUKAJ preberite pravila, katerih se držijo Oprah, Gates …

 

Razmišljanje

Einstein ne bi bil Einstein brez svojih eksperimentov, prav tako bi Darwin in Nietzsche imela težave s pisanjem brez svojih navdihujočih sprehodov.

Ker se morda 2 uri vendarle lahko zdi veliko, lahko za začetek poskusite s 30 minutami ali pa morda 1 uro. Pri vprašanjih, ki si jih zastavljate, bodite iznajdljivi. S časoma si boste postavljali vedno boljša in globlja vprašanja.

 

Bodimo pošteni, večina izmed nas ima veliko obveznosti. Kljub temu lahko vedno najdemo 2 uri tedensko, katere namenimo refleksiji. Če lahko nekdo preživi 2 uri na dan na socialnih omrežjih, telefonskih klicih in telefonu, teh dveh ur sploh ne bo opazil.

 

Povzeto po:

Zat Rana – https://medium.com/personal-growth/the-2-hour-rule-the-genius-of-einstein-darwin-and-nietzsche-applied-b276acce84c