Prelomnica v življenju, ko se zjutraj zbudiš in se odločiš, da boš dal odpoved. Kljub temu, da ti je služba dala ogromno in da se še vedno vidiš v takšni ali podobni vlogi, si se odločil narediti korak naprej.

Lahko vam povem, da se je to v resnici zgodilo. Meni, včeraj, zato je stvar še precej sveža. Postavljen sem pred dejstvo, da sem brez službe in posledično brez dohodka. Mogoče se komu zdi odpoved kot zelo nespametna poteza, spet drugi pa bodo rekli, da mi je bilo to usojeno. Če ste torej tudi vi pred takšno odločitvijo, ali pa se vam je to pred kratkim zgodilo, je tukaj moj pogled na situacijo in kako se imam namen soočiti z njo.

1. Zapustiti trenutno službo v dobrih odnosih. Posloviti se od sodelavcev, seči v roko nadrejenim in jim ponuditi čas, ki bo potreben da poiščejo nekoga, ki me bo nadomestil.

2. Ker si v mojem primeru nisem imel časa pripraviti nekega finančnega zaledja (kar je priporočljivo), bo zame to obdobje malo bolj stresno. Če bi imel na zalogi več denarja, bi se lahko pri iskanju nove službe malo bolj sprostil. Tako pa bo potrebno malo zategniti pas.

3. Kakšen dan ali dva si bom vzel prosto, še dobro da bodo vmes tudi prazniki in bo v dobri družbi lažje pozabiti na nastalo situacijo. Prav tako bom vmes lahko pomislil, kaj točno si želim najti v svoji prihodnji službi, vendar se s tem ne mislim obremenjevati.

4. Po določenem času “na off” moram ugotoviti, koliko časa se sploh lahko preživljam brez dohodka. Seveda me v moji situaciji podpira tudi družina, zato je ta prehod zame lažji. Kje se vidim čez 1 mesec, 6 mesecev, 1 leto? Kakšna znanja, izkušnje imam ter ali lahko s pomočjo tega pridobim željeno službo? Potrebujem pa tudi plan B v primeru, če ostanem nezaposlen predolgo časa. Seveda med staro in novo službo ne sme miniti preveč časa, da se ne “polenim”. J

5. Ker ne bom imel službe, bom poskusil ostati kar se da produktiven. Vstajal bom ob jutranjih urah ter se posvetil aktivnostim/opravilom, ki bodo primerljivi z normalnim 8-urnim delovnikom. Prav tako se bom lotil aktivnosti, za katere prej nisem imel časa in se posvetil družini in prijateljem. Pa tudi doma okoli hiše me čaka veliko dela.

6. Po tehtnem premisleku bom poiskal in upam, da tudi uspešno dobil službo, ki mi bo predstavljala izziv, katerega bom z veseljem premagoval iz dneva v dan.

Nezaposlenost ne pomeni konec sveta in prepričan sem, da mi bo uspelo poiskati novo pot. Ko jo najdem, se pa zopet javim.