Kaj se zgodi, če zapreš ljudi v sobe kjer je zrak osvežen z aromo rožmarina?

Dokazi o vplivu aromatičnih spojin na človeka segajo v obdobje antične Grčije, kjer so arome uporabljali za kozmetične, religiozne in medicinske namene. Dandanes arome največkrat uporabljamo za užitek, sprostitev in v terapevtske (aromaterapija). V zadnjih nekaj letih pa so se začele pojavljati študije, ki iščejo povezavo med človekom ter vplivom arom na naše sposobnosti.

Ravno to je zanimalo raziskovalce, ki so želeli dokazati, da med aromatičnimi olji in kognitivnimi sposobnostmi obstaja povezava. Pri posameznikih, moških in ženskah starih v povprečju 23 let, so opazovali počutje pred in po vstopu v sobo z aromatiziranim zrakom, ter jim na koncu opravili še odvzem in pregled krvi. Hoteli so dokazati povezavo med serumskimi nivoji 1,8 – cineola, kognitivno funkcijo ter počutjem.

Kognitivne sposobnosti so testirali z različnimi testi (kontinuirano odštevanje od naključnih številk, prepoznavanje vzorcev, prepoznavanje treh zaporednih sodih ali lihih številk, v hitro menjajočih se zaporedjih…), medtem ko so počutje analizirali s pomočjo Bond-Lander VAS (visual analog scale, 1974).

Rezultati so pokazali, da je bil nivo 1,8 – cineola v krvi pri tistih izpostavljenih aromi rožmarina, višji. Dokazali so, da je pri višjih vrednostih absorbiranega 1,8 – cineola, hitrost in natančnost odgovorov pri posamezniku boljša. Pri počutju rezultati niso bili tako očitni, vendar je v primeru, ko je šlo za izredno nizko stopnjo 1,8 – cineola v krvi, prišlo do znatne spremembe v občutju zadovoljstva.

Vse torej kaže, da si lahko prihajajočo maturo in ostale zadolžitve, ki zahtevajo veliko pomnjenja, olajšate tako, da svoje nosove izpostavite prijetnim aromatičnim oljem. V tem primeru je šlo za rožmarinovo eterično olje, vendar mi verjamemo, da bodo v prihodnosti dokazali pozitivne učinke ostalih eteričnih olj.

 

VIR: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3736918/