Izboljšanje koncentracije zahteva veliko časa in truda. Tudi z veliko treninga pridejo dnevi, ko se enostavno nismo sposobni osredotočiti na določeno stvar, in nam misli uhajajo drugam. Kljub temu obstajajo preprosti načini, kako to izboljšati.

 

 

Dolgoročna metoda

dolgoročna metoda koncentracije

 1. Počivajte; počitek je pomemben del treninga pravijo in tako kot naše telo, se tudi možgani ves čas “naprezajo”. Potrebujejo dovolj spanca, ki pa mora biti tudi časovno ustrezen (kdaj hodimo spat in vstajamo). Preveč spanja lahko vodi v motnje naravnega ritma, zaradi česar postajamo leni. Temu se izognemo tako, da ohranjamo svojo rutino ne glede na situacijo, ter redno vstajamo ob zvokih budilke.
 2. Načrtujte; naj vas vsakodnevna opravila ne presenetijo. Seveda nas vedno čaka kaj nepričakovanega, vendar pozabiti na otroka v vrtcu zaradi obilice opravil, si pa kot odgovorna oseba res ne moremo privoščiti.
 3. Meditirajte; meditacija obstaja v 1001 obliki, od branja knjig, do poslušanja sproščujoče glasbe ali govorov. Pomembno je, da osvojimo metodo ki nam odgovarja in znotraj katere lahko poiščemo notranji mir. (Tudi Oprah in Bill Gates redno meditirata –> preberi več)
 4. Poiščite prostor zase; pisarna, knjižnica ali klop v parku. Poiščite vaš prostor v katerem se lahko sprostite in spočijete.
 5. Imejte uravnotežene in redne prehranjevalne navade; nažiranje, uživanje hrane iz dolgčasa in na splošno nezdrava prehrana, lahko vodijo v slabo počutje in težave s spanjem.
 6. Gibajte; Z zdravim telesom, boste lažje dosegli tudi zdrav um. Naj bo rekreacija tudi nek način sproščanja notranjih napetosti, poleg tega pa naredite še nekaj za svoje zdrave, počutje, ter najverjetneje boste zvečer lažje zaspali.
 7. “Practise makes perfect”; vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

 

 

Kako na hitro izboljšati stanje

 

kratkoročna metoda koncentracije

 1. Uporabite ušesne čepke. Tišina je včasih vse, kar potrebujete za uspešno opravljeno delo.
 2. Zapišite si vsako misel h kateri vam tekom dneva odtavajo misli. Tako boste imeli zapisane vse težave in jih lahko eno za drugo odpravite, da vas ne bodo več motile pri delu.
 3. Določite kdaj se boste prepustili sanjarjenju. Dovolite si, da vam misli odtavajo. Določite kdaj se boste prepustili sanjarjenju, npr., ko se vračate iz službe domov in imate med vožnjo z avtobusom čas razmišljati.
 4. Omogočite možganom boljši dostop do kisika. Včasih je že nekaj počepov dovolj, da se počutite bolje in se lažje osredotočite. (Kako si lahko pomagamo na delovnem mestu –> preberite več)
 5. Vsako uro si privoščite nekaj minuten odmor. Sprehod do toalete, osvežilen nekaj-minutni dremež, kava in že ste pripravljeni za novo “rundo”.
 6. Zaključite eno opravilo, predenj se lotite drugega. Če se izgubimo v opravljanju več zadolžitev naenkrat, na koncu dneva ne končamo niti ene, kar lahko vodi v nepotreben stres.
 7. Delo opravite v pisarni in ne iz postelje. Asociacije lahko vodijo v nepotrebne skušnjave. Ker posteljo v mislih povezujemo s počitkom, lahko to povzroča občutek zaspanosti in zaradi tega naredimo manj.
 8. Poskusite “še pet” pravilo. Če se vam zdi da ste prebrali dovolj, preberite še pet strani. Če mislite, da ste delali dovolj, delajte še pet minut. S tem boste izboljšali svojo sposobnost koncentracije.

 

 

Besedna tehnika

 

Poskusite besedno tehniko. Ko nekaj berete ali delate, poskusite najti ključno besedo, ki opisuje vašo trenutno dejavnost. Vsakič ko vam misli zaidejo, začnite v mislih ponavljati ključno besedo toliko časa, dokler niste ponovno skoncentrirani na trenutno dejavnost. Ključna beseda se spreminja glede na tematiko in ni napisanega pravila katero naj bi izbrali.

 • PRIMER: Berete članek o kitari, ko vam misli zatavajo, si začnete sami pri sebi ponavljati besedo kitara, kitara, kitara, toliko časa, dokler niste ponovno zbrani in osredotočeni na članek o kitari.

 

Povzeto po:

http://www.wikihow.com/Improve-Your-Concentration