Omega-3 maščobne kisline vplivajo na fizične in mentalne sposobnosti in igrajo veliko vlogo pri ohranjanju zdravega telesa.

Glede na njihove učinke, bi jih lahko poimenovali kar super hrana oz. živilo. Vplivajo na kardiovaskularno zdravje, normalno delovanje možgan, imunskega sistema, skrbijo za zdrave kosti in nam pomagajo ohranjati primerno telesno težo.

Poleg zdravstvenih razlogov, pa imajo tudi veliko vlogo pri športu. Delujejo namreč protivnetno in s tem pomagajo športnikom k hitrejši regeneraciji po napornih treningih ali tekmah.

 

1. So večkrat nenasičene maščobne kisline

V nasprotju z nasičenimi ali večkrat nenasičenimi maščobami (katere najdemo predvsem v nezdravi, hitri prehrani), omega-3 maščobe skrbijo, da je nivo holesterola v mejah normale. Naše telo jih ni sposobno samo proizvajati, zato jih moramo zaužiti s prehrano. V povprečju zaužijemo veliko premalo omega-3 maščobnih kislin, ravno zaradi napačne izbire živil v naši prehrani.

 

2. Meso živali ki se prosto pasejo, vsebuje več omega-3 maščobnih kislin

Ker uživajo prostoživeče, pašne živali, predvsem travo, ki je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, tudi njihovo meso vsebuje večje količine omenjenih maščob. Tudi stranski produkti kot npr. mleko in sir, sta zaradi tega bolj bogata z zdravimi maščobami.

Ker pa je takšna vzreja precej dražja in zamudna, je tudi kvaliteta mesa višja in ravno tako tudi cena.

 

3. Omega-3 maščobne kisline uživajte iz semen, oreščkov in rib

Poleg oreščkov (orehi, makadamija), so z omega-3 kislinami bogata tudi semena (chia, lan), ribe (morske, prostoživeče).

Zelena zelenjava (špinača, ohrovt, brokoli) pa je bogata z alfalipoično maščobno kislino (ALA), iz katere je naše telo v neki meri sposobno proizvesti omega-3 maščobne kisline.

 

4. Premalo omega-3 in preveč omega-6

Če uživamo premalo omega-3, potem moramo uživati tudi manjše količine omega-6 maščobnih kislin. Ker pa so omega-6 maščobne kisline lažje dostopne, jih ponavadi zaužijemo preveč. Omega-6 maščobne kisline lahko pripomorejo k nastanku vnetnih bolezni kot npr. artritis, bolečine v mišicah in sklepih. Prav tako, pa so lahko tudi razlog za povišan holesterol.

 

5. Njihovi vplivi na kardiovaskularno zdravje

Pomagajo pri ohranjanju zdravih in pretočnih žil, ter tako zmanjšujejo nevarnost kapi in ostalih srčno-žilnih bolezni. Kot že prej omenjeno, preventivno vplivajo na artritis in nivo holesterola v krvi. Zadnje študije kažejo, da imajo pomembno vlogo tudi pri krvnem pritisku v mirovanju, le-tega namreč znižujejo in to pozitivno vpliva na zdravje našega ožilja.

 

6. Izboljšajo možgansko funkcijo in počutje

Omega-3 maščobe vplivajo na možgansko funkcijo, poleg tega, pa vplivajo tudi na naše počutje. Študije kažejo, da igrajo veliko vlogo pri preprečevanju depresij in ankcioznosti.

 

7. Skrbijo za zdrave kosti

Srbijo za višjo kostno gostoto, predvsem pri starejših se to kaže v višji kostni gostoti v ledvenem predelu. Sodelujejo tudi pri kostnih funkcijah, ki skrbita za razgradnjo in izgradnjo novega kostnega tkiva.

 

8. Pomagajo pri ohranjanju zdravega imunskega sistema

Kot že prej omenjeno imajo močno protivnetno delovanje. Poleg protivnetnega delovanja pa lahko vplivajo tudi na delovanje limfocitov in s tem pomagajo telesu pri proizvodnji protiteles.

 

9. Pomagajo pri ohranjanju zdrave telesne teže

Študije kažejo, da pripomorejo k zvišanju hitrosti metabolnih procesov v telesu. Prav tako sodelujejo tudi pri razgradnji maščob, seveda ob primerni fizični aktivnosti in zdravem načinu prehranjevanja.

10. Funkcija v športu

Pomagajo pri regeneraciji po večjih naporih, predvsem zaradi svojih protivnetnih lastnosti, lahko vplivajo na zmanjšanje mišičnih bolečin po napornih treningih.

 

11. Pomembna je zaužita količina

Odvisno od potreb posameznika, se priporočene količine gibljejo nekje med 1 in 4 grami na dan.

Pri bolnikih z visokim holesterolom in trigliceridi so priporočene količine nekje med 2-4 grami na dan, prav tako za bolnike, ki trpijo za depresijo in ankcioznostjo.

 

 

Ne glede na to ali ste profesionalni športnik, ali pa povprečen rekreativec, morda pa se športom sploh ne ukvarjate, za vsakega izmed nas so omega-3 maščobne kisline pomembne. Vnos omega-3 maščobnih kislin, pa je odvisen predvsem od vaših prehranjevalnih navad. Za nekatere so omega-3 v obliki prehranskih dodatkov priporočljivi, spet drugi pa jih zaradi uravnotežene diete sploh ne potrebujejo.

 

VIR: https://dioxyme.com/11-facts-omega-3-superfood/

 

PREBERITE ŠE:

“droge” za boljši focus in večjo produktivnost

Omega 3 maščobe, fokus in spomin