Ni novo leto, pa vseeno lahko naredite nekaj zase. Nekaj sprememb vam lahko prinese ogromno na področju izobrazbe in spoznavanja novih spretnosti.

 

  1. Naredite seznam

Za dosego cilja morate najprej sploh vedeti, kaj vaši cilji so.

Ne pustite, da vas to obremenjuje in zaupajte svojemu instinktu, prižgite štoparico in v 3 minutah napišite vse cilje, ki si jih želite doseči. Ne obremenjujte se z njihovo zahtevnostjo. Preglejte napisano in razmislite o spremembah, ki bodo potrebne, da boste lahko napisane cilje dosegli. Seznam postavite na vidno mesto in naj vas vsake toliko opomni, kaj si želite.

 

  1. Pospravite delovne površine

Bolj, kot imate razmetane delovne površine, težje se osredotočite na zastavljene naloge. Pomislite ali vas, katera izmed stvari na vaši delovni površini motivira za doseganje ciljev, ali pa je tam samo za nabiranje prahu?

 

  1. Bodite fokusirani (preberi več)

Delovna površina je pospravljena, med delom pa vam zvoni telefon, Facebook konstantno opozarja na nova sporočila, tajnica pa vas opominja, da imate čez 15 minut sestanek. Ustvarite si neki urnik, znotraj katerega se lahko brez motečih elementov posvetite samo svojemu delu.

 

  1. Bodite zgodni

Če vstanete zgodaj zjutraj, zagotovo ne boste imeli težav s klici in elektronskimi sporočili.  Večina (konkurenca in sodelavci) še spi in osredotočite se lahko samo na svoje delo. Na začetku bo vstajanje zgodaj zjutraj težavno, vendar se s časom telo in um navadita.

 

  1. Izkoristite vikend

Počitek je pomemben za 100 % funkcionalnost. Izkoristite vikend za počitek in se pripravite na prihajajoč teden. V nedeljo zvečer si izberite oblačila za ponedeljek, planirajte zajtrk ter ustvarite listo opravil za prihajajoč teden. Pomagate si lahko tudi s tedenskim pregledom (preberi več)

 

  1. Ne odlašajte

Če opazite, da pri nekem opravilu, vmes počnete vse še marsikaj drugega, si nastavite 15 minutni opomnik in poskusite v 15 minutah narediti čim več, brez da vmes izgubite fokus. Morda bo ravno teh 15 minut dovolj za preblisk, ki bo rešil dolgotrajen problem.

 

  1. Povežite se

Ne glede na to, kako motivirani in sposobni ste, so lahko nekateri izzivi preveč. Potrebujete sodelavce, partnerje, ki so vam sposobni v takšnih situacijah pomagati in premagati določene izzive. Motivacija, praktični nasveti ali pa izkušnje, ki jih lahko ponudi nekdo drug, so včasih več kot dovolj za doseganje cilja.

 

  1. Predstavljajte si prihodnost

Predstavljajte si, kako boste opravljali svoje delo, kako se boste soočali s težavami, živeli in govorili, ko dosežete zastavljene cilje. Boste sedeli bolj zravnano, govorili slovnično pravilno in osebe, s katerimi komunicirate, gledali v oči?

 

  1. Ozrite se nazaj

Redno preglejte opravljeno delo in pomislite ali ste s tem zadovoljni. Pomislite, kaj bi lahko izboljšali, naredili hitreje ali pa morda drugače. Če ste z doseženim zadovoljni, naj vam bo to navdih za naprej.

 

  1. Nagradite se

Dosegli ste cilj, nagradite se. Pojdite v najljubšo restavracijo, kupite buteljko odličnega vina ali pa si podarite masažo. Sistem nagrajevanja naj vam bo v oporo, takrat ko potrebujete dodatno motivacijo.