Kdaj ste nazadnje vzeli v roko kakšno knjigo ali pa prebrali zares obsežen in strokovno primeren članek?

Večino branja “opravimo” na socialnih omrežjih, zaradi česar pa izgubimo veliko koristi, ki jih redno branje lahko prinese.

 

1. Stimulacija možganov

Študije kažejo, da možganska “rekreacija” zniža verjetnost nastanka Alzheimerjeve bolezni in demence. Tako kot mišice, tudi možgani potrebujejo redno aktivacijo. Branje ni edini način stimulacije, tudi reševanje ugank ali pa občasna igra šaha imajo podoben vpliv.

 

2. Sprostitev

Ne glede na to, koliko stresu ste izpostavljeni v službi, doma, in koliko izzivov vas čaka iz dneva v dan, na vse to pozabimo, ko se zatopimo v knjigo z dobro zgodbo.

 

3. Znanje

Z branjem pridobivamo nova znanja. Več znanja kot posedujemo, lažje se spopadamo z vsakodnevnimi izzivi. V življenju lahko ostanemo brez službe, denarja in strehe nad glavo, znanja pa nam nihče ne more vzeti.

4. Besedni zaklad

Več kot beremo, več besed in besednih zvez poznamo. Ko preberemo nekaj v tujem jeziku, nam to lahko pride prav na naslednjem poslovnem sestanku. Biti sposoben tekoče in razločno govoriti, je pomembna lastnost ne glede na profesijo, poleg tega pa tudi pozitivno vpliva na samozavest.

5. Izboljšanje spomina

Če berete kakšno dobro zgodbo, si iz spomina sproti prikličete razne karakterje, njihove zgodbe, lastnosti itd … Z vsakim spominom v možganih nastajajo nove sinapse, ki pomagajo pri kratkotrajnem spominu. Preberi več o izboljšanju spomina.

6. Analitične in miselne sposobnosti

Včasih med branjem poskušamo rešiti uganko ali ugotoviti kdo je neznani zlobnež. S tem razvijamo svoje analitične in miselne sposobnosti, ki nam lahko pridejo prav, ko je potrebno oceniti literarno delo ali pa ga nekomu priporočiti.

7. Fokus in koncentracija

E-pošta, sms sporočila, socialna omrežja … Težave s fokusom s sabo prinesejo tudi pomanjkanje produktivnosti. Branje lahko pomaga, saj med branjem pozabimo na okolico. 15-20 minut branja pred službo in presenečeni boste opazili, da se lažje osredotočite. Nekaj minut branja pred spanjem, pa lahko pomaga pri sprostitvi, da lažje zaspite. Preberi več o fokusu.

8. Pisalne spretnosti

Tako kot z branjem širite svoj besedni zaklad, tako tudi izboljšate svoje sposobnosti pisanja. Namreč takrat, ko nam je način pisanja všeč, nam le-ta ostane v spominu in potem vpliva na naš način pisanja. Tako nekako tudi glasbeniki vplivajo drug na drugega (trendi v glasbeni industriji) …

9. Sproščenost in mir

Branje knjige lahko (skorajda) poenotimo z meditacijo. Med branjem se sprostijo mišice, zniža se krvni tlak, glede na tematiko knjige pa lahko ima še druge pozitivne “učinke” na telo in duha. Knjige za samopomoč prinašajo sprostitev, motivacijske knjige pa nas spravijo v boljšo voljo.

10. Poceni zabava

Ker vedno ne beremo le strokovnih knjig, nam lahko prinesejo tudi ogromno zabave. Dandanes knjige tudi niso pretirano drage, večje knjižnice pa imajo tudi ogromno izbiro literature. Knjige so dostopne tudi v elektronski obliki, ker vedno več posameznikov za branje uporaba elektronske naprave. Ne glede na vaše želje, pa se vedno najde nekaj za vsakogar: klasična literatura, poezija, modne revije, biografije, religija, mladostniška literatura in še in še.

 

VIR: http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.html